IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba изтри 20 млрд. долара от пазарната си капитализация

Новината за отказа от листването на звеното ѝ Cloud Intelligence Group доведе до спад на цената на акциите

20:27 | 17.11.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският интернет гигант Alibaba изтри 20 млрд. долара от пазарната си капитализация, след като обяви, че вече не планира да отдели и да листне бизнеса си с облачни изчисления, пише CNBC.

Компанията, която се конкурира с американския технологичен гигант Amazon, в четвъртък разкри, че се е отказала от отделянето на Cloud Intelligence Group. Като причина за това изтъква експортните ограничения на САЩ, свързани с модерните чипове.

Alibaba заяви, че ограниченията са „създали пречки пред перспективите на Cloud Intelligence Group”, която се конкурира с Amazon Web Services, Microsoft Azure и Google Cloud Platform.

„Вместо това ще се фокусираме върху разработването на устойчив модел на растеж, базиран на възникващото търсене, свързано с изкуствения интелект, на мрежови и силно мащабирани облачни услуги“, коментира главният изпълнителен директор на Alibaba Джо Цай пред инвеститори.

При приключването на борсовата сесия в Хонконг в четвъртък пазарната капитализация на Alibaba беше 1,65 трлн. хонконгски долара (211,6 млрд. щатски долара). В петък тя потъна до 1,49 трлн, хонконгски долара.

Това се равнява на 21,1 млрд. долара пазарна капитализация според изчисления на CNBC по данни на FactSet.

Листнатите в САЩ акции на Alibaba се търгуваха с около 4% надолу преди началото на борсовия ден в петък, като продължиха понижението от четвъртък, достигнало 9%.

Инвеститорите се надяваха на отделяне на облачния бизнес на Alibaba, който може да достигне по-голяма оценка. През март анализатори прогнозираха, че Cloud Intelligence Group ще достигне стойност между 41 млрд. и 60 млрд. долара, писа Ройтерс.

Въпреки това пазарни коментатори предупредиха, че листването може да предизвика недоволството на регулаторите както в Китай, така и в чужбина, предвид обема на данните, които звеното управлява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още