IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навлизането на Spotify в бизнеса с аудиокниги ѝ навлече недоволство на автори

Стрийминг моделът все още не е доказано добър за създателите на съдържание

11:07 | 20.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Смелият скок на Spotify Technology в аудиокнигите се сблъсква с ответна реакция от американски автори, които се страхуват, че ще бъдат измамени от стрийминг гиганта, пише Bloomberg.

През октомври Spotify започна да предлага безплатни аудиокниги на милиони клиенти като част от техните абонаменти. Всички от т.нар. Голяма петорка издатели се включиха в начинанието, а Penguin Random House каза, че е „развълнувана“ да пусне свои заглавия в услугата.

Но не всички в индустрията са развълнувани, включително Брадли Туск – базиран в Ню Йорк рисков инвеститор, автор и собственик на книжарница, чиято компания за политическо застъпничество Tusk Strategies обединява автори, които се притесняват, че преминаването към стрийминга ще направи издържането им от книги още по-трудно.  

“Гледал съм този филм достатъчно пъти“, посочва Туск в интервю. „В началото на цикъла можем да кажем и да направим нещо, преди нещата да са се превърнали в неразрешим проблем. Това се опитваме да направим“.

„Въпреки че не можем да навлезем в текущите специфики на сделката, нашите партньори в книгоиздаването договарят лицензи със Spotify и ни казват, че нашият модел на плащане е постоянно конкурентен с други предложения за аудиокниги“, коментира говорител на Spotify. „Издателите заявиха, че са доволни от резултатите, които виждат след въвеждането на аудиокниги в Spotify, което предоставя допълнителна стойност на техните автори“.

Коалицията на загрижените създатели – нова група, организирана от Туск, настоява за повече прозрачност от страна на Spotify, особено за това как ще се плаща на авторите. За да постави началото на кампанията, авторът Ким Скот публикува статия с мнението си в New York Times на 13 декември, озаглавена „Помните ли какво направи Spotify с музикалната индустрия? Следват книгите“.

В статията тя предупреждава, че в Spotify авторите обикновено получават заплащане само ако хората слушат цялата им книга, вместо да получат пълно възнаграждение за всяко частично слушане, както обикновено се случва при други услуги за аудиокниги.

Много от абонатите на Spotify са под 35-годишни, допълва тя – група, която включва най-големия брой потребители на аудиокниги. Предоставяйки им 15 часа безплатно слушане всеки месец, „някои от тази група ще преминат от плащане за аудиокниги към слушане на някои от тези аудиокниги като част от наличния им абонамент за Spotify”.

По думите ѝ крайният резултат ще бъде по-малко пари за авторите.

Досега издателите не са отговорили на написаното във вестника, нито са разкрили много подробности относно това как е структурирано възнаграждението за аудиокниги, което затруднява оценката на всякакви по-широки твърдения за въздействието на стрийминг услугата върху книжната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 седмици
Боза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още