IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify обръща нова страница: започва да предлага аудиокниги

Компанията пуска новата функционалност в САЩ, но може да я направи достъпна и на други пазари

16:10 | 21.09.22 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Стрийминг гигантът Spotify Technology заяви, че започва да предлага аудиокниги в САЩ, докато се опитва да разшири дейността си отвъд музиката и подкастите, пише Wall Street Journal.

Потребителите на Spotify ще могат да купят и слушат каталог от над 300 хил. аудиокниги от независими автори и големи издатели, включително заглавия на Стивън Кинг, на журналиста Малкълм Гладуел и други.

Книгите ще са достъпни на база плащане на сваляне, подобно на други услуги за аудиокниги като тези, предлагани от Apple и Google. Въпреки че Spotify е известна с музикалния си фокус и работи по изграждането на подкаст бизнеса си, тя ще започне да прави редакционно подбрани препоръки за аудиокниги. Компанията твърди, че с времето ще работи по добавянето на алгоритмични препоръки, базирани на потребителските навици.

Миналата есен Spotify обяви, че придобива световния дистрибутор на аудиокниги Findaway, с което отправи предизвикателство към най-голямата услуга за аудиокниги в страната – Audible, приложение на Amazon.com. Сделката беше финализирана през юни.

Spotify ще продава заглавията на отделни цени и твърди, че определя тях и преговаря за условията директно с издателите. Audible има абонаментна услуга, в която потребителите плащат такса, за да получат достъп до нейните 760 хил. книги и друго съдържание, включително оригинално такова. Audible контролираше около 48% от американските продажби на аудиокниги по брой за месечния период, завършил в средата на април, твърди компанията за проучвания Codex Group.

Вицепрезидентът и ръководител аудиокниги на Spotify Нир Зичърман заяви, че компанията разглежда различни бизнес модели, включително такива, включващи реклами, и абонаменти, както и възможността да предлага ексклузивни заглавия. Spotify заяви, че услугата, пусната в САЩ във вторник, евентуално може да се появи и на други пазари.

Spotify се бори с Apple заради нейните политики за покупки в приложенията, като твърди, че потребителите ще бъдат насочвани да правят покупки през уеб браузър вместо вътре в приложението – ход, който означава, че Apple няма да прибира 30% комисиона за свалянията.

По време на инвеститорския ден на Spotify през юни главният изпълнителен директор на компанията Даниел Ек подчерта, че аудиокнигите са ключова област за разширяване, като част от неговата визия за разрастване на Spotify 10 пъти над сегашния ѝ размер. Ек вярва, че като цяло пазарът на аудиокниги ще донесе 70 млрд. долара годишни приходи и маржове над 40% за звеното на Spotify.

Зичърман посочва, че аудиокнигите представляват 6 до 7 процента от пазара на книги в света, но растат с 20% на годишна база. Компанията твърди, че чрез въвеждането на стотиците си милиони слушатели на музика и подкасти в света на аудиокнигите, може значително да разшири пазара.

Цената на акциите на базираната в Стокхолм компания, която се бори срещу страховете на инвеститорите за аудиопазара, е спаднала с около 60% тази година.

Големи издатели, които са се съгласили да допуснат книгите си в Spotify, твърдят, че оценяват възможността да отведат авторите си до възможно най-много слушатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още