IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

eBay надмина прогнозите за приходи и печалба след силно празнично тримесечие

Компанията увеличи програмата за обратно изкупуване на акции с 2 млрд. долара до общо 3,4 млрд. долара

07:57 | 28.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Платформата за електронна търговия eBay надмина пазарните очаквания за тримесечните приходи и печалба във вторник, подпомогната от силните потребителски разходи по време на празничния сезон и добрите си позиции в категории като ремонтирани стоки и авточасти, съобщи Ройтерс.

Акциите на компанията поскъпнаха с около 4% по време на търговията след редовната борсова сесия във вторник.

Бордът на директорите на eBay също така увеличи програмата за обратно изкупуване на акции с 2 млрд. долара до общо 3,4 млрд. долара.

"Към края на ноември започнахме да наблюдаваме подобрение на бизнеса ни, особено в САЩ, което се дължи на потребителите, търсещи изгодни предложения предвид ограничените си празнични бюджети", коментира финансовият директор на eBay Стивън Прийст в конферентен разговор след представянето на отчета.

Добрите резултати показват, че платформата на eBay, която служи като пазар за купувачи и продавачи от цял свят, се очаква да се възползва от предимствата си, тъй като потребителите увеличават разходите си в условията на подобряваща се икономика.

Компанията отчете приходи в размер на 2,56 млрд. долара, което надмина средната оценка на анализаторите за 2,51 млрд. долара по данни на LSEG.

Коригираната печалба на акция възлиза на 1,07 долара при прогноза за 1,03 долара.

Въпреки това главният изпълнителен директор на eBay Джейми Яноне посочи слабости на пазарите в Обединеното кралство и Германия, като заяви, че при тях се наблюдава спад на електронната търговия.

Миналия месец компанията съкрати около 1000 служители, или приблизително 9% от работната си сила. Подобен ход вече предприе конкурентът в електронната търговия Amazon.com, както и други технологични фирми.

eBay очаква приходите за първото тримесечие да бъдат в диапазона от 2,50 до 2,54 млрд. долара в сравнение с оценката на анализаторите за 2,54 млрд. долара.

Компанията прогнозира също коригирана печалба между 1,19 и 1,23 долара на акция, което е над очакванията на анализаторите за 1,13 долара.

Брутният обем на стоките, продадени чрез платформата, се е увеличил с 2% до 18,59 млрд. долара през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още