IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор в САЩ е съкратил над 23 хил. служители през януари

В същото време книжата на Alphabet, Meta и Microsoft достигат рекорд благодарение на силния ръст на фондовия пазар

17:54 | 28.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

S&P 500 достигна рекорд, а Nasdaq е на най-високото си ниво от две години насам. Книжата на Alphabet достигнаха нов връх в четвъртък, както и тези на Meta и Microsoft, която надхвърли пазарна капитализация от 3 трлн. долара.

Не казвайте това на ръководителите.

Макар че Wall Street приветства Силициевата долина, технологичните компании намаляват броя на служителите си с ускорен темп, пише CNBC. От началото на януари са били съкратени 23 670 служители от 85 технологични компании, сочат данни на сайта Layoffs.fyi. Това е най-големият брой от март насам, когато почти 38 хил. души в индустрията загубиха работата си.

Активността се увеличи тази седмица, след като SAP обяви промени в работата и съкращаване на 8000 души, а Microsoft закри 1900 позиции в подразделението си за игри. Освен това стартиращата финтех компания с висока оценка Brex съкрати 20% от служителите си, а eBay закри 1000 работни места, или 9% от всичките  служители, работещи на пълен ден.

Джейми Яноне съобщи на служителите във вътрешен документ, че „трябва да организираме по-добре екипите си, за да наберем скорост, да станем по-гъвкави и да вземаме решения по-бързо“.

В началото на месеца Google потвърди, че е съкратил стотици работни места в компанията, а Amazon премахна стотици позиции в подразделенията ѝ Prime Video, MGM Studios, Twitch и Audible. Unity съобщи, че съкращава 25% от служителите си, а Discord, която предлага популярна услуга за съобщения, използвана от геймъри, се разделя със 17% от работната си сила.

Съкращенията бяха предприети преди отчетите следващата седмица на големи технологични компании като Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft, които трябва да обявят тримесечните си резултати. Инвеститорите приветстваха мерките за съкращаване на разходите, които компаниите задействаха миналата година в отговор на растящата инфлация и лихви, притесненията от рецесия и резкия спад на пазара през 2022 г. Макар че перспективите пред икономиката се подобряват, пестеливостта продължава.

Съкращенията достигнаха връхна точка през януари миналата година, когато 277 технологични компании съкратиха почти 90 хил. работни места, тъй като технологичната индустрия беше принудена да направи преосмисляне с края на над десетгодишния „бичи“ пазар. Повечето усилия за намаляване на размера на компаниите бяха предприети през първото тримесечие на 2023 г. и съкращенията намаляваха с всеки следващ месец до септември преди отново да се ускорят към края на годината.

Едно от обясненията за ръста на закритите работни места през януари, докато компаниите се готвят за предстоящата година – те научиха, че могат да постигнат повече с по-малко.

В Meta по думите на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг 2023 г. е била „годината на ефективност“ и книжата на компанията са нараснали с почти 200% наред с 20 хил. съкратени работни места. В индустрията изкуственият интелект е бойният вик – новите генеративни AI технологии показаха какво е възможно в автоматизирането на услугите за клиенти, резервирането на пътувания и създаването на маркетингови кампании.

Препозициониране за изкуствения интелект

Увлечението на изкуствения интелект създаде притеснения в много страни за икономиката заради спадащата нужда от човешка работна ръка, тъй като технологиите стават по-умни. Но той има по-непосредствени последици върху работната сила. Търсенето на AI е толкова голямо, че някои технологични компании намаляват работната си ръка в части от бизнеса, които инвестират по-усилено в разработването на продукти на базата на изкуствен интелект.

„Тези компании като цяло намаляват броя на служителите, свързани с продуктови линии или подразделения, които не са били успешни, тъй като искат да се препозиционират за изкуствения интелект“, коментира Арт Зейли, главен изпълнителен директор на компанията DHI Group, която притежава технологичната платформа за набиране на служители Dice.

Зейли отбелязва, че съкращенията този януари са далеч под числата от предходната година и допълва, че това „не е такава новина, каквато беше преди“.

Ръководителите на компаниите избират различна формулировка, за да предадат на служителите и на инвеститорите съобщението за свиването им, но основната линия е, че се опитват да станат по-фокусирани.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Gaming Фил Спенсър заяви, че съкращенията в компанията са част от по-голям „план за изпълнение“, който ще намали „припокриващите се области“, малко над три месеца след като Microsoft завърши придобиването си на Activision Blizzard. SAP съобщи, че преструктурирането ѝ цели да засили „вниманието върху ключови стратегически области за растеж, особено бизнес AI“.

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай съобщи на служителите във вътрешен документ със заглавие „Приоритети за 2024 г. и годината напред“, че „имаме амбициозни цели и ще инвестираме в наши големи приоритети тази година“ и че „за създаване на капацитет за тази инвестиция трябва да направим труден избор“. А в подразделението Audible на Amazon главният изпълнителен директор Боб Кариган заяви, че „да сме по-линейни и ефективни“ е начинът, от който компанията се нуждае, за да оперира в „обозримо бъдеще“.

Нигел Ваз, главен изпълнителен директор на консултантската компания Publicis Sapient, коментира пред CNBC, че някои компании вероятно виждат добрите резултати, които Meta и Salesforce постигнаха, след мерките си за съкращаване на служители миналата година.

Salesforce съкрати около 10% от служителите си през януари 2023 г. и книжата ѝ поскъпнаха почти двойно за една година, най-доброто ѝ представяне от 2009 г. насам. След съобщението за съкращенията в Meta цената на акциите на компанията имаше най-добрата си година, откакто Facebook дебютира на Nasdaq през 2012 г.

Не само технологични компании

Съкращенията не са ограничени само до технологичната индустрия. Закъсалата Citigroup съобщи по-рано този месец, че ще съкрати 10% от работната си сила. А в четвъртък Levi Strauss информира, че ще закрие поне 10% от глобалните си корпоративни позиции като част от преструктуриране. Paramount стана поредният медиен бранд, който обяви съкращения, като главният изпълнителен директор Боб Бакиш заяви в четвъртък, че бизсенът трябва да „оперира като по-линейна компания и да харчи по-малко“.

В технологичния сектор голям брой компании – големи и малки, от потребителския до предприемаческия пазар, елиминират работни места.

В големите публично търгувани компании има „засилено внимание“ върху рентабилността, маржовете и съкращаването на разходи, казва Тим Хърбърт, директор на отдела за анализи в компанията CompTIA, която следи тенденции в технологичния сектор. Но има „огромна база“ от малки и средни технологични компании в САЩ и в някои случаи подизпълнители, хора на свободна практика и чуждестранни работници понасят особено тежък удар.

Но подобно на Хърбърт Зейли отбелязва, че няма достатъчно данни за прекалена паника относно активността през януари.

Макар че инвеститорите ще получат по-ясна представа за перспективите пред компаниите и разходите на потребителите в краткосрочен план след представянето на технологичните отчети идната седмица, новите макроикономически данни дават известни основания за оптимизъм.

Икономиката нарасна с по-бърз темп от очакванията през четвъртото тримесечие, а инфлацията се охлади през същия период, показаха данни на министерството на търговията в четвъртък.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 3,3% на годишна база през четвъртото тримесечие, надминавайки консенсусната прогноза на Wall Street за покачване с 2%. В същото време цените на потребителските стоки нараснаха с 2,7% на годишна основа през тримесечието спрямо 5,9 на сто преди година. Инфлацията се забавя от пандемичния си връх, достигнат в средата на 2022 г.

Пазарът расте, тъй като инвеститорите смятат, че тези ключови цифри ще доведат до намаляване на лихвите от Федералния резерв през 2024 г., след като централната банка вдигна бенчмарковата си лихва 11 пъти за по-малко от две години, за да се бори с инфлацията.

Ваз отбеляза, че много корпоративни ръководители са оптимисти, че „инфлацията действително започва значително да намалява“, а в същото време „разходите се връщат на предишните си нива в много сектори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 28.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
wart
преди 3 месеца
Не разбрах и не разбирам когато са пред Гражданска война акциите им растат сякаш не в Америка а някъде на друго място се случват събитията . Всичко фалшиво , спекулативно , рекламно и мошеничество в цялата система .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още