IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще унищожи масиви от данни, за да уреди дело

Компанията е обвинявана, че тайно проследява интернет потреблението на хора в режим "Инкогнито"

08:30 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google се съгласи да унищожи милиарди записи с данни, за да уреди съдебно дело, твърдящо, че тайно проследява интернет потреблението на хора, които смятат, че сърфират поверително, предава Ройтерс.

Условията на споразумението са подадени в понеделник във федералния съд в Оукланд, Калифорния, и се нуждаят от одобрение от окръжния съдия на САЩ Ивон Гонзалес Роджърс.

Адвокатите на ищците оцениха споразумението на над 5 млрд. долара и до 7,8 млрд. долара. Google не плаща обезщетение, но потребителите могат да съдят компанията за индивидуални щети.

Груповият иск беше подаден през 2020 г. и обхваща милиони потребители на Google, които са използвали частното сърфиране от 1 юни 2016 г. насам.

Потребителите твърдят, че анализите, бисквитките и приложенията позволяват на звеното на Alphabet да проследява неправомерно хора, които настройват браузъра Chrome на Google в режим „инкогнито“, а други браузъри в режим на „частно“ сърфиране.

По думите им Google се е превърнала в „безотговорна съкровищница от информация“, като е позволила да научава повече за техните приятели, любими храни, хобита, навици за пазаруване и „най-интимните и потенциално смущаващи неща“, които търсят онлайн.

Съгласно споразумението Google ще актуализира разкритията за това, което събира при „инкогнито“ режима – процес, който вече е започнал. Освен това ще позволи на потребителите в този режим да блокират бисквитки на трети страни за пет години.

„Резултатът е, че Google ще събира по-малко данни от частните сесии за сърфиране на потребителите и Google ще печели по-малко пари от данните“, пишат адвокатите на ищците.

Говорителят на Google Хосте Кастанеда твърди, че компанията е щастлива да уреди делото, което винаги е смятала за неоснователно.

„Ние никога не свързваме данни с потребители, когато използват режим Инкогнито“, коментира Кастанеда. „Щастливи сме да изтрием стари технически данни, които никога не са били свързани с физическо лице и никога не са били използвани за каквато и да е форма на персонализиране“, посочи още.

Адвокатът на ищците Дейвид Бойс нарече споразумението „историческа стъпка в изискването на честност и отчетност от доминиращите технологични компании“.

През декември беше постигнато предварително споразумение, което предотврати насрочения за 5 февруари 2024 г. процес. Тогава условията не бяха разкрити. Адвокатите на ищците планират по-късно да поискат неуточнени правни такси, дължими от Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още