IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Мъртвите“ сателити в орбита могат да повлияят на магнитното поле на Земята

Космическият боклук продължава да се трупа, като ефектите от това върху земната атмосфера все още не са добре проучени

20:37 | 19.04.24 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Мъртъв космически апарат с размерите на камион се възпламенява с плазма и се пулверизира на прах и отпадъци, докато разкъсва йоносферата и атмосферата. Това се случва със сателитите за интернет услуги по време на повторното им влизане в атмосферата. Когато през следващото десетилетие бъде разгърнато пълното съзвездие от сателити, компаниите ще извеждат подобни апарати в орбита на всеки час, тъй като този вид интернет изисква хиляди подобни апарати. А това може да компрометира земната атмосфера или дори магнитосферата, пише The Guardian.

Космическите предприемачи залагат на сателитите за еднократна употреба като ключ към ново средство за богатство. В момента има близо 10 000 активни сателита и компаниите работят възможно най-бързо, за да изведат още десетки хиляди в орбита – като се очаква общият брой да достигне 1 милион през следващите три до четири десетилетия.

„Можем да стигнем до 100 000 сателита за 10 до 15 години“, споделя Джонатан Макдауъл от Центъра за астрофизика „Харвард-Смитсониън“. Тези сателити захранват хиперсвързани интернет услуги и може да превърнат някои милиардери в трилионери – с цената на обгръщането на планетата с токсичен боклук.

Проблемът е, че пространството, противно на общоприетото схващане, всъщност не е гигантска, самопочистваща се празнота. Космосът съдържа системи като магнитосферата, които ни поддържат живи и снабдени с кислород, като защитават нашата атмосфера. Пространството около нашата планета е плазмен пашкул, в който се крие живот.

Лесно е да се предположи, че магнитосферата е твърде обширна и здрава, за да може човечеството някога да окаже влияние върху нея, но дали това наистина е така?

И все пак малко хора обсъждат тази потенциална криза – може би отчасти, защото толкова много научни изследвания за космоса са преплетени с комерсиални космически начинания, които имат личен интерес да избягват тези въпроси.

Проучване показва, че в момента пепелта от изгорели сателити и друг вид космическа апаратура е толкова голяма, че може да послужи за изграждането на Айфеловата кула.

Земният озон е с дебелината на стотинка и скоро ще бъде притиснат от метална пепел, колкото още една Айфелова кула. И всичко това ще остане там за неопределено време.

Как бихме могли да мислим, че изгарянето на боклук в нашата атмосфера 24 часа в денонощието няма да вреди? Въпреки че някои изследвания са посветени на стратосферното натоварване – феноменът на сателитни и ракетни химикали, насищащи атмосферата с разрушаващ озона алуминиев триокис – човечеството също може да наложи „магнитосферно натоварване“ на нашата планета.

Дори нямаме ясна оценка на масата на всички региони в магнитосферата, но все пак ще я натоварим с останките на безброй гигантски космически апарати. Тези сателити с размер на SUV скоро ще горят в атмосферата на ежечасова база. За разлика от метеоритите, които са малки и съдържат само следи от алуминий, тези разрушени конструкции са огромни и се състоят изцяло от алуминий и други екзотични, силно проводими материали. А високопроводимите материали могат да създадат ефекти на зареждане и да действат като магнитен щит.

Земята е топка-магнит, която заобикаляме с бързо движещ се метален боклук. И досега, екстраполирайки от данни с отворен код, сегашният боклук в йоносферата показва очевиден електростатичен подпис, създаден от човека. Известно е, че отделни космически апарати могат да смущават околната среда с плазмени събуждания.

Дори ако само предизвикаме йоносферни смущения регионално – да речем, в райони на космически полети – тогава това може да причини дупки над озона. Това от своя страна може да позволи разрушаване на атмосферата и да изложи планетата на риск от загуба на обитаемост.

Ниската околоземна орбита се популяризира като „дестинация и икономика“ за сателити и дори космически хотели с ниска гравитация. Хора като Илон Мъск и Джеф Безос многократно заявяват, че космосът е ключът към човешкото дълголетие. Но какво, ако е обратното? Ами ако космическата индустрия е средството за смъртта на нашата синя планета? И какво, ако цялото това замърсяване, което космическите предприемачи създават, се случва по такъв мултидисциплинарен, недостъпен, неизучен начин, че ние дори не разбираме риска?

Нашата магнитосфера ни поддържа живи. Тя трябва да бъде защитена като земна среда. Вместо това, ние я натоварваме с електронни отпадъци, така че милиардерите да могат да търгуват електромагнитни сигнали за долари, от които наистина не се нуждаят.

„Нашата техническа цивилизация представлява реална опасност за себе си“, предупреждава Карл Сейгън в книгата си от 1997 г. „Милиарди и милиарди: Мисли за живота и смъртта на прага на хилядолетието“. Магнитосферата е нашата първа линия на защита срещу иначе смъртоносната слънчева радиация и всяко нейно замърсяване трябва да бъде интензивно изучавано и наблюдавано. Наистина, ако астероид с размерите на сателит на Starlink се насочи към Земята, той ще активира наблюдението на планетарната защита. Но тъй като това е създаден от човека обект, който влияе върху атмосферата, ние изобщо не го наблюдаваме.

Космическите компании трябва да спрат изстрелването на сателити, ако не могат да предоставят проучвания, които показват, че тяхното замърсяване няма да навреди на стратосферата и магнитосферата. Докато това замърсяване не бъде проучено допълнително, всички ние трябва да преразгледаме сателитния интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... чак пък ужкимнаука ... :))) ... Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън , едва ли е ужкимнаука , но кой съм аз да споря с гуруто по темата на нАуката ... !! ... скоро не си проповядвал за ваксините нищо ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
cyclop
преди 1 седмица
Зельо, понякога просто трябва да си признаеш, че пропагандичката е пълно дъно за деня, и дори с две ръце да се хванеш за колана, не можеш да се изтеглиш от блатото на долнопробната, манипулативна ужкимнаука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
cyclop
преди 1 седмица
До: zelka007 мда, окензиха се арабеските с геоинженнерството тая седмица. Но все пак, ако бяха изкопали някое каналче под тия недомислени бетоняци в нищото, нямаше да ги удави 250 мм дъжд за 24 часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00" , aаa и да не забравиш да си помечтаеш. там нещо за гълтане май :):)** хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00", както казвате вие от сектата - "всички знаем че си голям глууупак" хихихи нал тъй зеленчук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... висящите далекопроводи не са изолирани . въздухът има високо специфично съпротивление и е достатъчен като изолация , за да няма големи утечки или късо съединение ... но при относителна влажност на въздуха над 75% , това е по-малко от 15гр газообразна вода на кубичен метър , стой далече от далекопроводи под напрежение ... :))) ... 15грама вода е обем колкото нокътя ти и прави от въздушна изолация проводник ... дори идея си нямаш за какво иде реч в материалът , но коментираш ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... питай дубайците какво мислят за времето тази седмица , нормално ли е според тях ... или пък този месец в южна рассийка , цели села и градове под вода , дано се поиздавят повече ... тех също можеш да ги питаш за времето и да им обясниш да садят дървета ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: khao, че си куух - куух си, то това е видно още от името ти, ама че си успял нещо да прочетеш /ама можеш ли да четеш/ а и да го разбереш - е те това вече кърти мивки. И за да не се излагаш кат гаалош , колко пъти вече съм ти казвал - тишина. .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 13
khao
преди 1 седмица
ти че си неук по всички теми е ясно, но статията наистина е дебииилна... чак сега я прочетох и то до някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
cyclop
преди 1 седмица
Какво да очакваш от хора, които искрено вярват, че кравешките пръднички развалят времето. Душат си взаимно дупетата като пекинезчета и си въртят един на друг опашлета от кеф че са се намерили. Една айфелова кула обем, от произволен вид метали, разхвърляна върху външните слоеве на атмосферата, влияе на магнитното поле на планетата. Как да ви обясня колко налудничаво е да коментираме това. Колкото е възможно да го обясня на които и да е други пекинезчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още