IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify отчита ръст на абонаментите през първото тримесечие

Платените абонати на услугата за аудиострийминг са се увеличили с 14% на годишна база

14:08 | 23.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гигантът в областта на аудиострийминга Spotify Technology SA отчете ръст на потребителите си за първото тримесечие на годината. Така компанията отговори на прогнозите на анализаторите, които предвиждаха добри месеци за услугата, която печели интерес с добавянето на нови функции, предава Bloomberg.

Платените абонати Spotify са се увеличили с 14% на годишна база до 239 млн. души, се казва в изявление на компанията от вторник. Общият брой на активните потребители, включително плановете с реклами, е нараснал до 615 млн. души в сравнение с прогнозираните от анализаторите 617,9 млн.

Общите приходи са нараснали с 20% до 3,6 млрд. евро, което също е в унисон с очакванията. Коригираната оперативна печалба на компанията възлиза на 168 млн. евро, надминавайки прогнозите на анализаторите за приходи от 156,4 млн. евро.

Базираната в Швеция компания повиши цените на плановете си през миналата година и отново планира да таксува потребителите повече за своите услуги. Тя разработва и нови абонаменти, като например такъв, при който аудиокнигите ще бъдат изключени за сметка на по-ниска месечна цена.

Spotify въведе аудиокниги в абонаментните планове миналата година и оттогава разшири дейността си на шест пазара. От ръководството на шведката компания съобщиха, че 25% от потребителите с достъп до офертата са натиснали бутона за възпроизвеждане на аудиокнига поне веднъж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още