IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отстъпва пред музикалните стрийминг услуги в Европа

Компанията ще им позволи да слагат линк за други начини за покупка на дигитални услуги в App Store

10:36 | 06.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Apple обяви мерки, с които да улесни приложенията за стрийминг на музика в своя App Store в Европейското икономическо пространство да информират потребителите за други начини за покупка на дигитални услуги. С това технологичният гигант се опитва да се съобрази в изискванията на Европейския съюз, предава Ройтерс.

Новината беше обявена седмици, след като производителят на iPhone беше глобен с 1,84 млрд. евро от ЕС за саботиране на конкуренцията в лицето на други музикални стрийминг платформи чрез рестрикции в магазина за приложения App Store.

През март Европейската комисия заяви, че ограниченията на Apple представляват несправедливи търговски условия и че подобно поведение трябва да бъде спряно.

След жалба от 2019 г., подадена от шведската стрийминг услуга Spotify, миналата година Европейската комисия обвини Apple, че е попречила на компанията и на други играчи да информират потребителите за опции за плащане извън App Store.

В петък Apple посочи, че ще позволи на разработчиците на приложения за стрийминг на музика да поканят потребителите да предоставят своя имейл адрес, на който да им изпратят линк към уебсайта на разработчика с цел закупуване на дигитално музикално съдържание или услуги и да ги информират за това къде и как да купуват продукти, както и каква е цената им.

Компанията каза, че предоставя „още повече“ гъвкавост на приложенията за стрийминг на музика, включително на Spotify, която държи 56% дял от европейския пазар.

Spotify не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Apple обаче казва, че решението на Европейската комисия не засяга способността ѝ да начислява комисиона за всички инструменти, технологии и налични услуги, които предоставя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 06.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още