IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е съкратила поне 600 работници с прекратяването на проекта си за кола и за дисплеи

Компанията е обявила съкращенията пред щата Калифорния, но броят им може да е много по-голям

08:30 | 05.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple е съкратила поне 600 служители в Калифорния като част от решението да прекрати своя проект за кола и за дисплеи за умни часовници, сочат документи на компанията, подадени до Калифорнийската служба за развитие на заетостта, пише Bloomberg.

Технологичният гигант е подал осем отделни доклада до щата, за да се съобрази с Уведомлението за адаптиране и преквалифициране на работниците, известно още като програмата WARN. Компаниите трябва да подават доклади до щатската агенция за всяка своя калифорнийска локация, която включва служители, засегнати от уволнения. Поне 87 души са работили на адрес, съответстващ на тайно звено на Apple за разработка на дисплеи от следващо поколение, докато останалите са работили в сгради, свързани с проекта за автомобили.

В края на февруари Apple започна да преустановява и двете инициативи, които бяха смятани за големи усилия за напредък на технологиите на компанията и навлизане в ключови нови области. Проектът за автомобил беше отменен поради нерешителност сред ръководителите относно посоката му на развитие и заради опасения за разходите. Програмата за дисплеи пък беше спряна заради инженерни разходи, както и заради такива, свързани с доставките и разходите.

Според докладите 371 служители са били освободени от главния офис на Apple в Санта Клара, Калифорния, занимаващ се с автомобилния проект. Десетки други в редица офиси също са били засегнати. В някои случаи членовете на автомобилното звено на Apple са били преместени  в други екипи, например за изкуствен интелект или работа, свързана с роботика.

Говорителка на Apple е отказала да коментира какъв е броят на служителите, засегнати от съкращенията.

Известията към WARN не разкриват пълния обхват на съкращенията на работни места, тъй като Apple има много инженери и по двата проекта, които работят в други райони, включително в Аризона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още