IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Visa скача благодарение на ръста на разходите по карти

Компанията успя да надмине очакванията на анализаторите за показателя

11:59 | 24.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Visa отчете тримесечна печалба, която надмина очакванията на Wall Street, след ръст на разходите по кредитни карти в САЩ, пише Bloomberg.

Коригираната нетна печалба за второто фискално тримесечие е нараснала със 17% до 5,1 млрд. долара, или 2,51 долара на акция, гласи изявление на Visa. Това е със 7 цента повече от средната прогноза на анализаторите, сочи проучване на Bloomberg.

В Съединените щати, откъдето Visa получава над 40% от приходите си, разходите по кредитни карти са се увеличили 6,2% спрямо година по-рано. Обемът на плащанията по света е нараснал с 8%, а общо обработените трансакции са се увеличили с 11 на сто.

„Оставаме фокусирани върху възможността за трилиони долари при потребителските разплащания и новите потоци и продължаваме да задълбочаваме нашите партньорства с клиенти по целия свят“, коментира главният изпълнителен директор Раян Макинъри.

Visa прогнозира, че ръстът на нетните ѝ приходи за настоящото тримесечие ще е с нисък двуцифрен процент. Годишната прогноза на компанията остава непроменена.

Цената на акциите на базираната в Сан Франциско Visa нарасна с 3,2% до 282,80 долара по време на следборсовата търговия в Ню Йорк. От началото на годината стойността на книжата се е увеличила с 5,3% до приключването на редовната търговия във вторник.

През март Visa и по-малкият ѝ конкурент Mastercard решиха да наложат таван на таксите и да позволят на търговците в САЩ да таксуват допълнително потребителите за използване на кредитни карти – сделка, която според търговците на дребно ще им спести поне 30 млрд. долара за 5 години. Пактът – едно от най-значимите антимонополни споразумения някога, последва съдебна битка, обхващаща почти две десетилетия, и остава предмет на одобрение от съда.

Приходите на Visa са нараснали с 10% на годишна база през тримесечието до 8,8 млрд. долара, изпреварвайки очакванията на Wall Street.

Оперативните разходи са скочили с 29 на сто до 3,4 млрд. долара, което е над средната прогноза на анкетираните от Bloomberg анализатори за 2,89 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още