IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM потвърди новото си придобиване. Отчетът ѝ обаче засенчи сделката

Компанията обяви разочароващи финансови резултати

07:59 | 25.04.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американската технологична компания International Business Machines (IBM) отчете финансови резултати, които разочароваха инвеститорите, докато консултантското звено на компанията продължава да се бори със слабото търсене. Освен това компанията потвърди придобиването на софтуерната фирма HashiCorp, пише Bloomberg.

Приходите от продажби за първото тримесечие са нараснали с 1% до 14,5 млрд. долара, обяви базираната в Ню Йорк компания. Освен това IBM запази предишната си прогноза за 12 млрд. долара свободен паричен поток за фискалната година, която завършва през декември.

Отделно IBM разкри, че придобива HashiCorp, която продава софтуер, помагащ на компании да управляват своите облачни операции. Стойността на сделката е 6,4 млрд. долара. Това е най-голямото придобиване на IBM от покупката на софтуерната фирма Red Hat за 31,8 млрд. долара през 2019 г.

Сделката е още една стъпка напред в усилията на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна да превърне старата технологична компания във фокусиран в растежа гигант в сферата на софтуера и услугите. Big Blue, както още наричат компанията, е правила и други придобивания в тази област, като покупката на Apptio за 4,6 млрд. долара миналата година. Освен това IBM продаде активи в сферата на управляемата инфраструктура, метеорологичния и здравния си бизнес.

„HashiCorp има доказан опит, като позволява на клиентите да управляват сложността на днешната инфраструктура и разрастването на приложенията“, посочва Кришна в изявлението си. „Комбинирането на портфолиото и експертизата на IBM с възможностите и таланта на HashiCorp ще създаде цялостна хибридна облачна платформа, предназначена за ерата на изкуствения интелект.“

Цената на акциите на IBM се понижи с 5% по време на следборсовата търговия в сряда, след като приключи сесията на ниво от 184,10 долара в Ню Йорк. От началото на годината стойността на книжата на компанията е нараснала с 13 на сто, изпреварвайки ръста от 6,2% на S&P 500 Information Technology Sector Index.

IBM е надхвърлила 1 млрд. долара резервации за фокусираните върху изкуствения интелект продукти и консултантски услуги от средата на 2023 г., твърди Кришна. Две трети от сумата идва от консултантския бизнес и по-голямата част ще бъде призната като приходи за 2025 г., посочва главният финансов директор Джим Кавано.

Инвеститорите са фокусирани върху непоследователните приходи от продажби на консултантското подразделение на IBM, което обхваща втория по големина бизнес на компанията. Приходите на това звено за тримесечието до 31 март са 5,2 млрд. долара, като остават без промяна спрямо същото тримесечие година по-рано. Кавано твърди, че клиентите продължават да затягат разходите си заради несигурната икономическа среда.

Red Hat отчете 9% ръст на приходите от продажби в рамките на пореден сравнително бавен период за бизнеса, който някога редовно записваше скокове с по 20% на тримесечие.

Като се изключат някои елементи, печалбата е достигнала 1,68 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още