IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще разгадаят ли учените „Божията частица“ в експериментите да разберат Вселената

Опипваме границите на познатото, за да разгадаем "тъмната материя", обясни проф. Леандър Литов от CERN

12:14 | 25.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Какво стои зад разширението на Вселената – за близо 70% не знаем, но имаме хипотези и модели. Усилията на CERN за разгадаване на „тъмната материя“, за съжаление, засега не стигат до никъде. Стандартният модел описва 5% от съдържимото във Вселената. Ясно е, че той е някаква малка част от пълната картина на тази Вселена, която все още отсъства. Към какви изследвания са насочени изследванията на учените за разбирането на Вселената, коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Леандър Литов, член на съвета на CERN, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския университет към Европейската организация за ядрени изследвания (CERN).

„От изследване на Вселената се установи, че в нея има много повече материя, отколкото „се вижда“ – тази, която излъчва и поглъща светлина. Има и друга материя, която се установява по нейното гравитационно присъствие и взаимодействие. Наричаме я „тъмна материя“, тя е около шест пъти повече, отколкото обикновената материя в действителност, за галактики от типа на нашите спираловидни галактики – тя е около десетина пъти повече от обикновената материя“, посочи ученият.

Той обясни, че CERN използва най-новите технологии и ги внедрява в своите изследвания, като най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици е и "инкубатор на едни от най-авангардните и основополагащи нови технологии в съвременния свят, като например World Wide Web, без която днес не можем".

„Имаме различни модели, включително и за „тъмната материя“, които предсказват някакви нейни свойства. Ние се опитваме да изследваме тези свойства. За момента не сме наблюдавали пряко „тъмна материя“ по начин различен от гравитационно взаимодействие, поради което сме наложили ред ограничения на параметрите на тези модели, на тези разширения на стандартния модел, разкри какви експерименти правят учените проф. Литов. – Сега опипваме около него какво още можем да видим и да налагаме принципа на изключването. Надяваме се в някакъв момент да открием нещо ново, което ще ни даде съществена информация в каква посока да се движим.“

Ученият обясни, че интересът как е устроена Вселената, как се развива, кои са фундаменталните съставящи на материята и как те взаимодействат помежду си се е зародил от самото съществуване на човечеството.

„Хората са си задавали тези въпроси под една или друга форма и са се опитвали да си отговорят. В наше време – втората половина на 20 век – беше изграден т.нар. "стандартен модел" на електромагнитните (електросилните и електрослабите) взаимодействия. В рамките му се описва познатата ни материя достатъчно добре. Един от фундаменталните въпроси в рамките на този модел е защо частиците имат маса и какъв е смисълът на това понятие маса“, отбеляза проф. Литов. И поясни, че на този въпрос ясен отговор е дал Айнщайн в рамките на Обща теория на относителността, но в рамките на този стандартен модел.

Ученият съобщи, че се разработват модели и се развиват нови технологии в стремежа да се разбере възникването на Вселената и какво представлява „Божията частица“.

„Когато се правят експерименти в CERN се създава експериментално оборудване, като се започне с ускорителите, които трябва да ускоряват частици до свръхвисоки енергии, така че да възпроизвеждаме условията такива, каквито са били през първата една секунда от живота на Вселената, защото ние гледаме там какво се е случвало, ние строим съответните детектори, които регистрират продуктите на взаимодействие и ги планираме винаги малко над последните достижения на съвременните технологии, обясни проф. Литов и добави, че по този начин се развиват нови технологии. – Мога да дам много примери, при които ние сме развили някакви детектори, които веднага са влезли за друга употреба, като най-простият пример е World Wide Web - WWW, без който светът днес не може да живее. Това е създадено в CERN.“

Ще покажат ли моделите как се случва разширението на „тъмната енергия“? Как една случайност и на пръв поглед "лош късмет" води до това Питър Хигс завинаги да запише името си в историята и в научните изследввания в областта на физиката?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още