IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Atos търси още средства и отложи крайния срок за плановете от кредиторите

Компанията представи по-слаби резултати за първото тримесечие

12:02 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Atos заяви, че търси още средства, за да финансира бизнеса си и може да се наложи да намали допълнително дълга си, тъй като изпадналата в затруднение френска IT компания не успя да изпълни крайния срок за предложения от нейните кредитори и банки за финансиране на спасителния ѝ план, пише Bloomberg.

Крайният срок, който първоначално беше петък, ще бъде изместен обратно на 3 май, след като резултатите за първото тримесечие бяха засегнати от факта, че клиентите отлагат подписването на договори, гласи изявление на компанията. Atos планира да представи новите си нужди „през следващите дни“.

Приходите на гиганта са се понижили до 2,48 млрд. евро през първото тримесечие, което е с 2,6% по-малко спрямо година по-рано.

Цената на акциите на Atos спадна с до 10% и към 12 ч. е надолу с 8,3% в резултат на новините.

Atos поиска предложения за преструктуриране и по-рано заяви, че трябва да набере около 1,2 млрд. евро, за да финансира бизнеса си през 2025 г. и да свие дълга си почти наполовина до 2,4 млрд. евро. Компанията също така иска да удължи оставащия падеж на дълга си с пет години.

Досега Atos не е получила официални предложения от инвеститори, въпреки че някои показаха интерес, твърди главният изпълнителен директор Пол Салех в разговор с репортери.

Две групи, притежаващи около 30% от облигациите с различни падежи, се обединиха, за да дадат на Atos съвместно предложение за преструктуриране, обяви Bloomberg News миналата седмица. Съгласно техния план, те ще конвертират половината от дълга си в собствен капитал и ще инжектират 600 млн. евро от търсените 1,2 млрд. евро под формата на нови облигации.

Atos беше една от водещите френски технологични компании преди поредица от неуспехи, включително счетоводни грешки и предупреждения за по-слаби резултати, които я оставиха на ръба на несъстоятелността. Когато плановете за прехвърляне на активи към Airbus и чешкия милиардер Даниел Кретински не бяха изпълнени по-рано тази година, френското правителство беше принудено да се намеси с временно финансиране. Назначен от съда медиатор сега се занимава с процеса на помирение с кредитори и банки.

Миналата седмица Салех заяви в интервю за Bloomberg News, че е уверен, че до юли ще постигнат решение за спасяване на компанията. Правителството, което получи привилегирован дял, позволяващ му да наложи вето върху продажбата на най-деликатните дейности в замяна на финансиране, също участва в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още