IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Atos търси 1,2 млрд. долара в брой и заеми за преструктурирането си

Компанията иска да намали дълга си и да финансира бизнеса си до 2025 г.

12:24 | 09.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изпадналата в трудности френска IT компания Atos търси 600 млн. евро в брой и още 600 млн. долара в кредитни линии и гаранции по заеми, за да финансира бизнеса си до 2025 г., показва план за преструктуриране, представен на кредиторите, пише Bloomberg.

Atos иска да намали дълга си с 2,4 млрд. евро до 2026 г. и се стреми да удължи оставащия падеж на дълга си с пет години, гласи изявление на компанията. По-рано Bloomberg съобщи, че гигантът търси поне 1 млрд. евро.

Atos, някога смятана за изгряващата звезда на френската технологична индустрия, е изправена пред множество дългове и изчерпва възможностите си да ги намали. Компанията има дълг от 3,65 млрд. евро, дължим до края на следващата година. Междувременно преговорите за продажба на части от бизнеса на компанията EPEI на чешкия милиардер Даниел Кретински и на Airbus се провалиха.

Цената на акциите на Atos се понижи с над 97% през последните седем години, като поредицата от ограничения във веригата за доставки, счетоводни грешки, предупреждения за по-слаби резултати и предизвикателствата пред цялата индустрия успяха да изтрият почти 12 млрд. евро пазарна капитализация.

Atos заяви, че си е осигурила 400 млн. евро временно финансиране от група банки и облигационери, с допълнителни 50 млн. евро от френската държава, която ще получи златна акция в стратегическия ѝ бизнес със суперкомпютри.

Френският премиер Габриел Атал прояви личен интерес към съдбата на Atos, която има тесни връзки с военната и ядрената индустрия на страната. Миналата седмица Атал заяви, че стратегическите дейности на Atos, които включват осигуряване на киберсигурност за Олимпийските игри в Париж това лято, трябва да останат под френска собственост. Приоритетът на правителството е да гарантира финансовата стабилност на Atos, коментира той наскоро пред депутатите.

Презентацията от понеделник е част от официален процес на преструктуриране, известен като помирение с длъжниците на компанията, под надзора на назначен от съда медиатор. През март Atos сподели, че има достатъчно ликвидност, докато постигне сделка за дълга, и че се надява до юли да има цялостно споразумение.

Други страни се опитват да разработят алтернативни спасителни планове. Най-големият акционер на Atos Onepoint в неделя заяви, че базираната в Париж инвестиционна фирма Butler Industries ще се присъедини към консорциум, за да помогне за спасяването на Atos. Групата се интересува от „защитата и запазването на всички активи на групата“, гласи изявление.

Кретински също обмисля подновена оферта за придобиване на части от Atos в зависимост от резултата от плана за преструктуриране и рефинансиране, съобщи Bloomberg през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още