IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus води преговори за придобиване на бизнеса с киберсигурност на Atos

Разговорите все още са в начален етап

11:51 | 03.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Airbus е започнала първоначални преговори за придобиването на звеното за киберсигурност и данни на Atos – сделка, която може да оцени бизнеса на 1,8 млрд. евро, пише Bloomberg.

Базираната в Тулуза, Франция, Airbus отправя поглед към подразделението за големи масиви от данни и сигурност, за да ускори своята дигитална трансформация и да подобри своето портфолио за отбрана и сигурност, гласи изявление от днес. Превозвачът казва, че не е сигурно, че дискусиите все пак ще доведат до споразумение. Предстои и двете страни да навлязат във фаза на надлежна проверка.

Atos допълва, че се радва на интерес от друга страна, но не дава повече подробности. Thales SA също е разглеждала възможността да отправи оферта, писа по-рано Financial Times.

Изпадналата в затруднение френска технологична компания, чиито акции понижиха стойността си с около 90% през последните три години, все още преговаря с EPEI на чешкия милиардер Даниел Кретински за продажбата на звеното си Tech Foundations. Други начини за набиране на средства включват допълнителни продажби на активи, значително надхвърлящи по-рано поставената цел от 400 млн. евро.

Atos е изправена пред дълг от над 2 млрд. евро, който трябва да плати през следващите две години, включително 500 млн. евро облигации с падеж през ноември и заем от 1,5 млрд. евро с падеж през януари 2025 г. Atos има облигации за 750 млн. евро с падеж по-късно следващата година.

Atos заяви, че е започнала разговори с банките си, за да гарантира ангажимента им да поддържат финансирането и за предоставяне на рефинансиране, когато е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още