IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешки милиардер преговаря за закупуването на част от Atos срещу 2 млрд. евро

Tech Foundations, чиято дейност генерира приходи от 4,5 млрд. евро през миналата година, предлага услуги за управление на инфраструктурата

15:12 | 01.08.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Чешкият милиардер Даниел Кретински води ексклузивни преговори за закупуване на носещата загуби наследена дейност на Atos - Tech Foundations, в сделка на стойност 2 млрд. евро (2,20 млрд. долара). Закупуването значително ще измени фокуса на изпитващата затруднения френска фирма за IT консултации към киберсигурността и облачните активи, предава Ройтерс.

Преговорите, водени с инвестиционното дружество EP Equity Investment на Кретински, допълват план за продажба на акции на стойност 900 млн. евро, който има за цел да укрепи допълнително баланса на Atos, съобщиха от компанията.

Очакваната продажба ще донесе 100 млн. евро в брой и ще намали задълженията на стойност 1,9 млрд. евро в баланса на технологичната компания, заявиха от Atos. Това дава корпоративна стойност от 2 млрд. евро на продаденото подразделение, наречено Tech Foundations.

Tech Foundations, чиято дейност генерира приходи от 4,5 млрд. евро през миналата година, предлага услуги за управление на инфраструктурата.

Акциите на Atos поскъпнаха с 6,8% в началото на търговията в Париж.

 

След продажбата на инструмента EP Equity Investment, Tech Foundations ще използва бранда Atoas, а юридическото лице, което в момента е с листнати акции, ще групира активите, които френската държава смята за стратегически, например подразделението за киберсигурност BDS и суперкомпютрите, под името Eviden.

Кретински, който е натрупал богатството си в енергийния сектор, е на вълна покупки, като е насочил погледа си към различни активи - от френската верига за търговия на дребно Casino до издателската група Editis на Vivendi.

Atos обяви и напускането на главния финансов директор Натали Сеношо, която заемаше ръководния пост в продължение на една година. Длъжността е прехвърлена на Пол Салех, който е на работа само от няколко дни, но участва в разговора с анализаторите във вторник сутринта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още