IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Tencent ѝ донесе най-големия ѝ борсов ръст от три седмици

Най-голямата китайска компания отчете 62% скок на нетната печалба

13:40 | 16.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският технологичен гигант Tencent Holdings записа най-големия си борсов ръст от три седмици, след като по-добрите от очакваните му финансови резултати подсказаха, че компанията се справя добре с конкуренцията от ByteDance на волатилната китайска интернет арена, пише Bloomberg.

Най-голямата китайска компания отчете скок от 62% на нетната печалба, след като удвои приходите си от продажби на реклами чрез видео услуга в стила на TikTok. Цената на акциите на Tencent нарасна с 4,8% в Хонконг – първата борсова сесия, след като гигантът обяви финансовите си резултати.

Тези данни задминаха представянето на конкурента Alibaba Group Holding, подчертавайки нарастващото разминаване между двете групи по време на колебливото възстановяване след Covid. Tencent, оператор на огромната социална мрежа WeChat в Китай, показа как нейната услуга, наподобяваща TikTok, набира сили.

Потребителите са прекарали с 80% повече време във видео секцията на WeChat, което е знак за опитите на Tencent да привлече повече ангажирани потребители от конкурентната социална мрежа. Това е помогнало за постигането на ръст от 26% на приходите от продажби на реклами. Комбинацията от свиване на разходите, ръст на рекламата и облачните услуги е помогнала на Tencent да постигне най-добрия си брутен марж от 2016 г., въпреки че приходите са достигнали плато.

„Tencent със сигурност работи с всички сили, маржовете се подобряват, а растежът на рекламите е силен. Онлайн игрите вероятно ще се възстановят през второто тримесечие“, коментира Вей-Сърн Лин, управляващ директор на Union Bancaire Privee. „Tencent е в състояние да изгради каквато монетизация иска около тази основна група потребители, защото тези потребители никога няма да я напуснат“.

Инвеститорите обръщат все повече внимание на нетната печалба сега, когато втората по големина икономика в света се отърсва от ограниченията от епохата на Covid и от мащабните репресии срещу технологичните гиганти.

„Очакваме цената на акциите на Tencent да реагира положително на добрите резултати предвид по-силните от очакваните вътрешни приходи от игри и приходи от реклами, както и по-високите от очакваното марж и печалба на групата“, коментира Алекс Яо, анализатор в JPMorgan Chase & Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още