IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta разследва как Шерил Сандбърг е ползвала ресурсите на Facebook

Оперативният директор в оставка може да бъде помолена да плати на компанията за времето на служителите, отделено за личните ѝ дела

10:23 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сандбърг (в средата). <em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Сандбърг (в средата). Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Адвокатите, които разследват използването на корпоративни ресурси от страна на оперативния директор на Facebook Шерил Сандбърг, проучват поведението ѝ отпреди няколко години, като се фокусират върху степента, в която служителите са работили по личните ѝ проекти, пише The Wall Street Journal.

Редица служители са били интервюирани в рамките на разследването от компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc., казват източници, като са добавили, че проверката е в ход поне от миналата есен.

Тя включва проверка на дейността на служителите на Facebook в подкрепа на нейната фондация Lean In, която се застъпва за правата на жените на работното място, както и на написването и популяризирането на втората ѝ книга „Option B: Facing Adversity, Building Resilience, and Finding Joy", която се фокусира върху процеса на скърбене след внезапната смърт на съпруга ѝ, изпълнителния директор на SurveyMonkey Дейв Голдбърг, през 2015 г.

The Wall Street Journal съобщи по-рано, че разследването включва преглед на използването на корпоративни ресурси от Сандбърг, с които е помогнала за планирането на предстоящата си сватба. Това е малка част от разследването, което включва по-широк преглед на личното използване на ресурсите на Facebook от оперативния директор в продължение на много години.

Сандбърг, която е на 52 години, обяви миналата седмица, че се оттегля от ежедневната си позиция след 14 години, въпреки че заяви, че ще продължи да работи в борда на директорите. Тя е дългогодишен довереник на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг и в тази си роля - и като автор на книгата за лидерство "Lean In" - се превърна в една от най-изтъкнатите жени в бизнеса. Сандбърг заяви, че с нетърпение очаква да отделя повече време на фондацията си и на проблемите на жените.

Сандбърг е казала на приятели и колеги, че е решила да се оттегли, защото е прегоряла и се е уморила да продължава да играе ролята на „боксова круша" за критиците на Meta. Тя също така смята, че преходът на Зукърбърг към т.нар. метавселена е многогодишен проект, който тя не е искала да поеме, не на последно място защото не е пряко свързан с използването на нейните основни предимства в изграждането на рекламен бизнес.

Близки до Сандбърг твърдят, че макар прегледът да я е подразнил през последните месеци, той не е изиграл никаква роля в решението ѝ да напусне компанията по-късно тази година.

„Шерил не е използвала неправомерно ресурси на компанията във връзка с планирането на сватбата си", заяви говорител на Сандбърг миналата седмица.

Говорителка на Meta отказва коментар по темата.

Не може да се определи какво е предизвикало разследването на нейните дейности, започнало през есента. Някои хора, близки до компанията, заявиха, че този вид опасения, свързани със Сандбърг, са циркулирали от известно време. Те поясняват, че тъй като властта на Сандбърг в компанията изглежда е намаляла през последните години, за вътрешните критици е станало по-лесно да изразяват опасения относно нейното управление.

За никого не е тайна, че Сандбърг, както и Зукърбърг, използват корпоративни ресурси за някои лични цели. Компанията вече прави обширни оповестявания за използването на корпоративни ресурси от нея и Зукърбърг за някои лични въпроси. Сандбърг също така цитира редица служители на Facebook в раздела за благодарности на книгата си.

Някои от източниците казват, че Сандбърг може да бъде помолена да изплати на компанията времето на служителите, отделено за личните ѝ дела. Някои в концерна, близки до разследването, се притесняват за потенциални нарушения на правилата на Комисията по ценните книжа и фондовите борси, ако Сандбърг наистина е използвала професионални ресурси за лични дела без адекватно оповестяване, въпреки че все още не е ясно какви биха могли да бъдат тези нарушения.

Дейвид Ларкър, професор в Stanford Graduate School of Business, който се занимава с корпоративно управление, заяви, че компаниите се различават по това какви бонуси одобряват за топ мениджърите, но често включват възможността за използването на частен самолет и охрана. Някои компании сравняват подобни придобивки с други, за да могат да останат конкурентоспособни по отношение на практиките за възнаграждение на ръководителите, независимо дали става въпрос за използване на корпоративен самолет, помощ от финансови съветници, членство в кънтри клуб или друго. Но използването на дейността на корпоративни служители, които не са асистенти, за лични цели е по-рядко срещано и вероятно изисква одобрението на борда на директорите, добави той.

Някои членове на борда на Meta са разочаровани от поведението на Сандбърг в ситуацията, в която тя помогна на британски таблоид да спре статия за бившия ѝ приятел – главния изпълнителен директор на Activision Blizzard Inc. Боби Котик. Според запознати и тази тема също е станала част от по-широко разследване.

Вестникът съобщи по-рано за проблема с Котик, а говорителка на Meta заяви тогава: „Шерил Сандбърг никога не е заплашвала бизнес отношенията на MailOnline с Facebook, за да повлияе на редакционно решение". Котик заяви, че според неговото разбиране Daily Mail не е публикувал историята, защото е била невярна.

Проучването на дейността на Сандбърг следва подновените усилия във Facebook за повишаване на съответствията на дейността на компанията спрямо регулаторните изисквания след постигнатото през 2019 г. споразумение за 5 млрд. долара с Федералната търговска комисия. Миналата година Facebook нае първия си главен директор по съответствието, за да засили тези проверки и баланси. 

Зукърбърг и други ръководители на Facebook понякога са използвали ресурсите на компанията, включително частни самолети и работно време, за да управляват и личните си дела, става ясно от публични документи и хора, запознати с въпроса.

Репутацията и безопасността на Зукърбърг и Сандбърг отдавна се смятат за неразривно свързани с успеха на компанията. Според хора, запознати с въпроса, Facebook е наел професионални социолози, които да анализират личната им репутация, тъй като тя се е разглеждала като свързана с цялостния имидж на компанията.

Хора, близки до мениджърите, казват, че много от техните дейности - и на бизнес ръководителите като цяло - не са строго професионални или лични, а по-скоро по малко и от двете и ги обогатяват като лидери като цяло и помагат на компанията, включително за набиране на персонал.

Зукърбърг и Сандбърг използват частни самолети за лични пътувания като част от цялостната си програма за сигурност, показват документи на Facebook до регулаторите. И двамата ръководители получават и лична охрана в жилищата си, както и по време на лични пътувания, заплащана от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още