IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един "луд богат азиатец" спечели от глада за богатство в интернет и стигна до съда

Увеличаващата се средна класа в Индонезия се сблъсква с нов вид измами при търговията с т.нар. бинарни опции

12:41 | 15.08.22 г.
Джакарта, столицата на Индонезия. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Джакарта, столицата на Индонезия. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

На Индра Кесума – по-известен като Индра Кенц – изглежда никога не му липсват идеи как да парадира със своето богатство - от снимки с луксозни коли и скъпи часовници до нови имения и предложение на брак на яхта.

Впечатляващата история на Кесума – за това как натрупва състояние, загърбвайки бедността – заплени милиони хора в Индонезия, които следят „подвизите“ му в TikTok и YouTube. Заради своята показност той си спечелва прякорите „Султана от Медан“ и „Лудият богаташ от Медан“, като последното е препратка към популярния филм „Луди богати азиатци“ от 2018 г., пише Nikkei Asia Review.

Внезапният му възход обаче е последван от зашеметяващо падение. През февруари полицията арестува 26-годишния мъж за участие в предполагаема измама и операция за пране на пари. Сега той е изправен пред съда и може да бъде затворен за години, ако бъде признат за виновен. Кесума се появи на първото си изслушване чрез видеовръзка, като събитието беше отразено от медиите.

Арестът на Кесума е само един от десетките, които индонезийската полиция направи през последните месеци, докато се бори с измами, включващи платформи за онлайн търговия и инвестиции. Популярността на подобни портали нарасна значително през последните години в най-голямата икономика в рамките на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), поради увеличаващата се средна класа с апетит към инвестиции. Повече от 3000 души са затворени заради подобни измами.

Броят на инвеститорите на капиталовите пазари в Индонезия расте значително през последните години. Източник: KSEI Броят на инвеститорите на капиталовите пазари в Индонезия расте значително през последните години. Източник: KSEI

Пандемията от коронавируса изглежда е стимулирала глада за богатство. Според данни на Индонезийския централен депозитар за ценни книжа към юни е имало 9,1 милиона инвеститори на дребно на капиталовите пазари в страната, което е над три пъти повече от броя от 2019 г.

Разбира се, легалните онлайн платформи допринасят за скока, но техните сенчести партньори също се радват на положителен тласък. Анализаторите казват, че хората, останали вкъщи и залепени за мониторите, често се увличат по влиятелни лица в социалните платформи като Кесума, които показват богатствата си и бълват съвети за търговия, много от които подвеждащи. Това, съчетано с все още като цяло ниската финансова грамотност, означава, че много потенциални инвеститори са лесна плячка за измамници.

„Все повече и повече хора сега разбират значимостта на инвестирането“, изтъква Медиа Уахюди Аскар, експерт по цифрова икономика в индонезийския университет „Гаджа Мада“. „Но грамотността на капиталовия пазар все още е слаба. Сега има много богати хора с по-големи доходи и... образование, но те биват измамени“, добавя той.

Аскар, който проучва темата, казва още, че повечето жертви са на възраст до 40 години, поне според техните профили в социалните платформи, и обикновено искат да забогатеят бързо. Той също така изтъква, че хората с ниски доходи без достъп до финансови институции, част от все още онази голяма част от населението на Индонезия без достъп до банкови услуги, често стават жертва на безскрупулни онлайн компании за кредитиране от типа peer-to-peer (онлайн платформи, които свързват заемодатели и кредитополучатели – бел. ред.), които все още процъфтяват, въпреки че са обект на репресии.

Блокирани платформи за търговия с акции и други активи в Индонезия. Източник CFTRA Блокирани платформи за търговия с акции и други активи в Индонезия. Източник CFTRA

Херу Сутади, изпълнителен директор на фокусирания върху информационните и комуникационни технологии мозъчен тръст Indonesia ICT Institute, отбелязва, че финансите на много хора са „изсмукани“, защото не разбират новите форми на цифрови инвестиции. Но „влиятелни хора, които парадират с богатството си“, ги примамват, добавя той.

В основата на обвинението за измама срещу Кесума е търговията с т.нар. бинарни опции, която богаташът насърчава. Бинарните опции, наричани още двоични опции, са финансов дериват, които водят или до фиксирана възвръщаемост, или до загуба на пари. При тях участникът залага, че в рамките на периода на опцията цената на даден базов актив ще достигне определено ниво.

Пазарните експерти приемат бинарните опции като своеобразен хазарт.

Жертвите на подобна търговия в Индонезия се оплакват, че никога не са печелили от подобна търговия, твърдейки, че парите им са отишли директно в портфейлите на собствениците на такива платформи, както и на техни „съдружници“, като Кесума, които насърчават други да инвестират в бинарни опции.

Амад Рамадан, говорител на полицията в Индонезия, заяви пред Nikkei миналия месец, че 144 души са подали сигнали срещу една конкретна платформа, свързана с Кесума, като са заявили приблизително 83,3 млрд. рупии (5,7 млн. долара) загуби. Специална гореща линия за измами с бинарни опции се управлява от дирекция „Икономически и специални престъпления“ към Националната полиция.

Подчертавайки мрачния характер на подобни измами, Айван Юстиавандана, ръководител на индонезийската агенция за борба с изпирането на пари PPATK, казва, че са проследени 7,9 млн. евро, за които се твърди, че са прехвърлени от банкова сметка, свързана с платформа в Индонезия, до такава, собственост на корпоративно лице в карибската островна държава Сейнт Винсент и Гренадини, за която се смята, че притежава платформата. Но той добавя, че средствата отново са били насочени към сметка на Сейшелските острови, за която се смята, че е собственост на руска компания за онлайн хазарт.

Видове блокирани платформи. Източник: CFTRA Видове блокирани платформи. Източник: CFTRA

Според Юстиавандана в Индонезия общо 150 банкови сметки при 56 доставчика на финансови услуги са конфискувани с общо 361,2 млрд. рупии във връзка с платформата за предполагаемо пране на пари.

Кетут Сумедана, говорител на Главната прокуратура, която ръководи разследването, споделя на Nikkei, че множеството обвинения срещу Кесума включват пране на пари чрез прехвърляне на суми в чужбина, което носи максимална присъда от 20 години затвор и/или глоба от 10 млрд. рупии . Той също така е обвинен в заговор за пране на пари, което носи подобна максимална присъда от 20 години затвор и/или глоба от 10 млрд. рупии.

Кесума пише в писмо от 9 юни, предоставено на местните медии от неговия адвокат, че никога не е имал намерение да навреди, а само е искал да „сподели [своя] личен опит и да разшири своя канал в YouTube“. Той казва, че винаги напомня на зрителите за риска от загуби при подобна търговия. „Но каквито и да са били намеренията ми, съжалявам за всичко, което се случи... и поднасям най-големите си извинения“, пише Кесума.

Брайън Пранеда, адвокатът на обвиняемия, посочва пред журналисти след изслушването, че прокурорите трябва да насочат обвиненията си към оператора на платформата вместо към негов клиент, „тъй като жертвите са сключили споразумение, преди да могат да извършват търговията“ с платформата, а не с Кесума. Пранеда добавя, че те също са прехвърлили парите си в сметките на платформата, а не в тези на Кесума.

Полицията също така разследва и други платформи, обявени за незаконни в Индонезия през последните месеци или от Индонезийската агенция за регулиране на търговията със фючърси на акции (Bappebti), или от Органа за финансови услуги. Някои от тези платформи са привлекли популярни местни знаменитости, които казват, че не знаят нищо за търговията, като са получавали възнаграждения от платформите само за помощ при промоции.

Но това може да е само върхът на айсберга, тъй като Bappebti казва, че само през 2021 г. е блокирала общо 1222 незаконни уебсайта, приложения за смартфони и акаунти в социалните платформи заради търговия с фючърси и „хазарт, прикрит като търговия“.

Мару Назара, координатор на група за защита на жертвите на бинарни опции, споделя в телевизионно интервю през март, че около 10 хил. души в цяла Индонезия са станали жертва на подобни измами. Някои са загубили стотици милиони, дори милиарди рупии и в крайна сметка се налагат да продават колите или домовете си, изтъква Назара. Той изтъква, че някои от жертвите дори посягат на живота си.

„[Предполагаемите измамници] демонстрират печалбите си. Но ние не знаехме, че са фалшиви“, подчертава Назара, добавяйки: „Техните печалби... идват от нашите загуби, а не от търговия. Те не са трейдъри, но карат цяла Индонезия да мисли, че търгуват“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още