IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започват проверка на сделката на Amazon за iRobot

Органите искат повече информация и за трансакцията за придобиването на One Medical

10:16 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералната търговска комисия на САЩ е започнала проверка на сделката на Amazon.com запоглъщането на производителя на прахосмукачки-роботи Roomba -iRobot Corp, на стойност 1,7 млрд. долара, за да реши дали сделката нарушава антитръстовото законодателство, съобщи в петък Politico, позовавайки се на запознати с въпроса източници. 

Проверката на антитръстовия орган на САЩ по отношение на iRobot е широкообхватна и ще включва както такава за пряката конкуренция, така и въпроса дали сделката незаконно ще увеличи пазарния дял на Amazon както на пазара на свързани устройства, така и на пазара на дребно като цяло, се казва още в материала. 

Amazon отказа да коментира темата пред Ройтерс, а iRobot и FTC не са отговорили веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Гигантът в електронната търговия постоянно разширява гамата си от устройства с повече високоговорители, демонстриращи гласовия асистент Alexa, и със звънци и камери за домашна сигурност от серията Ring, която придоби през 2018 г.

През август Amazon обяви сделката си за придобиване на iRobot, производител на роботизираната прахосмукачка Roomba, изцяло в брой на стойност 61 долара на акция.  

Най-големият онлайн търговец на дребно в света се опитва да разшири своята стабилна гама от интелигентни домашни устройства, както и да разшири виртуалното здравеопазване на гиганта в електронната търговия, добавяйки за първи път и традиционно лекарски кабинети.

През юли онлайн търговецът на дребно сключи сделка за закупуването на доставчика на първична медицинска помощ One Medical. В петък One Medical заяви, че антитръстовият орган на САЩ е поискал повече информация от компанията и Amazon за придобиването на доставчика на първична медицинска помощ от онлайн търговеца на стойност 3,49 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още