IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle надмина очакванията на пазара въпреки общите трудности

Компанията се намира в позиция да постигне звезден ръст на приходите през следващите няколко тримесечия, твърди Сафра Кац

08:31 | 14.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Oracle Corp. отчете силни резултати и даде прогноза, според която усилията за прехвърляне на клиентите към облака набират скорост, а придобиването на доставчика на здравни досиета Cerner Corp. ще помогне за ускоряване на растежа на бизнеса.

Инвеститорите реагираха положително, което доведе до ръст на акциите с повече от 13% в следборсовата сесия след ден, в който целият пазар се срина, а акциите на Oracle достигнаха 16-месечно дъно в редовната сесия. Книжата на Oracle са поевтинели с около 27% досега през тази година, което е част от по-широката разпродажба на технологични акции.

„Съчетайте високия темп на растеж в нашия бизнес с облачна инфраструктура с новопридобития бизнес с приложения на Cerner - и Oracle се намира в позиция да постигне звезден ръст на приходите през следващите няколко тримесечия", заяви главният изпълнителен директор Сафра Кац в изявление в понеделник, цитирана от Bloomberg.

Базираната в Остин, Тексас, компания заяви, че приходите ѝ са се увеличили с 5% до 11,84 млрд. долара през четвъртото фискално тримесечие, а общите приходи от облачни услуги са нараснали с 19% спрямо предходната година до 2,9 млрд. долара. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха общи приходи в размер на 11,61 млрд. долара.

Ръстът на продажбите на компанията, особено в областта на изчислителните облаци, се случва, след като пандемията от Covid-19 накара все повече предприятия бързо да дигитализират дейността си. Макар че нормалните условия на работа бавно се възстановяват с отшумяването на пандемията, резултатите на Oracle са сигнал за това колко много се е повишило значението на цифровите операции.

Сафра Кац заяви, че ръстът на приходите през четвъртото тримесечие е бил стимулиран от повишеното търсене на инфраструктурния облачен бизнес, чиито приходи са се увеличили с 36%.

За тримесечието, приключило на 31 май, Oracle отчете печалба от 3,19 млрд. долара, или 1,16 долара на акция, в сравнение с 4,03 млрд. долара печалба, или 1,37 долара на акция, година по-рано. Коригираната спрямо еднократни елементи печалба на акция е 1,54 долара, което е повече от очакванията на анализаторите за 1,37 долара.

Oracle е последната засега технологична компания, която отчита резултати в несигурна икономическа среда. В края на май Salesforce Inc. смекчи прогнозата си за продажбите за годината поради несигурността, включително нестабилните валутни курсове. Дни по-късно Microsoft Corp. намали прогнозите за продажбите и печалбата за текущото тримесечие, позовавайки се на влиянието на валутните курсове.

На фона на поскъпването на щатския долар компаниите от технологичния сектор със значителна експозиция в чужбина, сред които Salesforce Inc. и Microsoft Corp., отбелязаха растеж, който бе погълнат от нестабилността на валутата. Oracle, чиито почти половина продажби са извън Северна и Южна Америка, заяви, че тримесечните приходи са намалели с 5% поради валутните колебания. В понеделник щатският долар достигна най-високото си ниво от април 2020 г. насам, тъй като търговците залагат на все по-бърз цикъл от повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Най-голямата положителна изненада на Oracle беше свързана с разходите за лицензи, което отразява продължаващите инвестиции от страна на клиентите на компанията в несигурни времена, каза Анураг Рана, анализатор в Bloomberg Intelligence. "Това е добро отражение на широките технологични разходи и предвещава добро развитие за целия сектор", каза той.

По-рано през този месец Oracle съобщи, че е получила регулаторно одобрение за предложеното от нея придобиване на компанията за електронни медицински записи Cerner Corp. за приблизително 28,3 млрд. долара. Сделката приближава Oracle до значителното присъствие в индустрия, която е един от основните двигатели на растежа на изчислителните облаци.

Компанията все още изостава далеч зад други технологични компании, включително Amazon.com Inc., Microsoft и Google на Alphabet Inc., когато става въпрос за облачните услуги. Oracle бавно навлезе в тази сфера. Съоснователят Лари Елисън някога се подиграваше на този термин, преди да се опита да утвърди компанията като играч в облака през последните години.

Елисън е част от други забележителни промени, които се случват в света на технологиите. Той е сред тези, които подкрепят офертата на Илон Мъск да купи Twitter Inc. Tesla Inc. на Мъск заяви в петък, че Елисън няма да се кандидатира за преизбиране в нейния борд, в който той е член от декември 2018 г. Мандатът му изтича тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още