IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерът като услуга – повече гъвкавост и по-ниска първоначална инвестиция за бизнеса

Този модел набира все по-голяма популярност по света според Теодора Петрова-Василева от ABB

14:00 | 23.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

InvestorBG · Update подкаст епизод 41: Да издигнеш бизнеса си в облаците

Моделът на предоставяне на софтуер като услуга е създаден, за да се улесняват процесите на бизнеса. Идеята му е да е бъде по-гъвкав, по-лесен за ползване и с по-къс период на имплементация, разкри в технологичния подкаст „UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Теодора Петрова-Василева, продуктов и маркетинг специалист в ABB.

По думите ѝ софтуер като услуга (от англ. software as a service – SaaS) е „модел на доставка на софтуер, при който той и съответните данни, свързани с него, са хоствани централно, предимно в един облак, и са достъпни за потребителите чрез клиентска програма, например използването на уеб браузър и приложение, а единственото условие е да имаме свързаност към интернет“.

Основният мотиватор на компаниите, преминаващи към този модел, е гъвкавостта на операциите. Именно това прави SaaS все по-популярен по света.

„Освен че е гъвкаво, решението е относително евтино и с нисък риск за инвестицията. Капиталът, който трябва да се използва в началото, е доста по-нисък, отколкото когато използваме стандартните софтуерни пакети, които се инсталират“, коментира Петрова-Василева.

„Като допълнителни предимства, които са важни предвид динамичната бизнес обстановка, в която се намираме, е, че когато използваме SaaS, имаме достъп до системата от всяка една точка на света през облака“, допълва тя. Така по всяко време потребителите имат достъп до системата, без да необходимо да са в офиса, което се превръща в основно предимство предвид пандемията и обстоятелствата, свързани с нея.

Според гостенката другото голямо предимство е липсата на съществена първоначална инвестиция, каквато имаше при стария модел. „Най-често този тип решения позволяват тестов период, в който той е безплатен. Ако решиш, че искаш този тип софтуер, тогава започваш да заплащаш. Това е много удобно и компаниите са много по-склонни да започнат да инвестират в такъв тип решения“, споделя тя.

За кои индустрии е най-подходящ софтуерът като услуга, има ли пречки при преминаването към него и как се защитават данните на компаниите можете да научите от записа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още