IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone планира съкращения на служители

Компанията иска да свие разходите си с 1 млрд. евро до 2026 г.

14:18 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Vodafone Group се подготвя за съкращения на служители, тъй като се опитва да свие разходите си с 1 млрд. евро до 2026 г., твърди източник на Bloomberg, запознат с въпроса.

Съкращенията все още не са финализирани, но вероятно ще засегнат стотици служители и ще обхванат офисите на компанията в Лондон, допълва източникът, пожелал да остане анонимен, защото няма право да обсъжда публично въпроса.

„Разглеждаме нашия оперативен модел, фокусирайки се върху опростяването на групата“, посочва Vodafone в имейл. „Ще кажем повече за промените, когато обявим резултатите за третото ни тримесечие на 1 февруари“.

По-рано за съкращенията писа Financial Times.

Базираната в Нюбъри, Великобритания, телекомуникационна група преживява няколко турбулентни месеца, в които цената на акциите ѝ потъна до най-ниското си ниво от десетилетия, а главният изпълнителен директор Ник Рийд напусна през декември.

Същевременно Vodafone се бори с инфлацията и се защитава от активистки и стратегически инвеститори. Компанията обяви програма за съкращаване на разходите през ноември.

Цената на акциите на Vodafone спадна с 22% през последните 12 месеца и се представя по-зле от книжата на конкурентите от европейския телекомуникационен сектор.

Групата обяви промени в управлението си, като даде на главния изпълнителен директор на италианското звено Алдо Бисио допълнителна роля на главен търговски директор. Лидерът на подразделението в Испания Колман Дийгън се оттегля след две и половина година на поста. Главният финансов директор Маргерита Дела Вале пък служи като временен главен изпълнителен директор.

Говорителка на синдиката Prospect, който има членове във Vodafone, каза, че „ще гарантира, че всички членове, засегнати от предложените съкращения на работни места, ще получат справедливо отношение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още