IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на AT&T за годишната ѝ печалба разочарова анализаторите

Компаниите от телекомуникационния сектор се подготвят за забавяне на бизнеса

16:21 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Телекомуникационната компания AT&T прогнозира годишна печалба, която се оказа под очакванията на Wall Street, присъединявайки се към конкурента си Verizon в подготовката за забавяне на растежа на абонатите на фона на нарастващата конкуренция, предава Ройтерс.

Знаците за икономическа рецесия карат американските компании да оптимизират операциите си и да дават предпазливи прогнози, тъй като очакват спад в търсенето от страна на клиентите, които намаляват разходите.

AT&T заяви, че очаква печалбата ѝ за 2023 г. ще е в диапазона от 2,35 до 2,45 долара на акция, докато анализаторите прогнозираха 2,56 долара на акция според данни на Refinitiv.

Въпреки това подновеният фокус върху телекомуникационния бизнес, след орязването на медийните активи миналата година, помогна за увеличаване на броя на абонатите.

Американският телеком е добавил 656 600 абонати, които плащат месечна такса, през последното тримесечие, което се оказа над средната прогноза на FactSet за 644 800. Анализатори и инвеститори следят внимателно този показател, тъй като този тип клиенти са по-ценни за операторите, защото се ангажират с плащането на ежемесечна такса.

Освен това AT&T засили конкуренцията си за абонати с Verizon и T-Mobile чрез агресивни промоции на планове и оферти за смартфони.

Компанията отчете загуба в размер на 23,1 млрд. долара, или 3,20 долара на акция, за четвъртото тримесечие, след като понесе удар от 25 млрд. долара, най-вече заради нарастващите лихвени проценти и обезценка на активи.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 61 цента на акция – над средната прогноза за 57 цента на акция.

Приходите от безжични услуги се очаква нараснат с 4% или повече, обяви AT&T.

Цената на акциите на американския телеком се повиши с близо 2 на сто преди началото на борсовата сесия.

По-големият конкурент Verizon прогнозира годишна печалба, която се оказа под очакванията.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още