IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски телекоми се обединяват в разработката на енергийно ефективна инфраструктура

NTT и KDDI искат да понижат консумацията на енергия до една стотна от днешните нива чрез иновативна мрежа за пренос на сигнал чрез светлина

15:30 | 01.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японските телекомуникационни конкуренти NTT и KDDI ще си сътрудничат в разработването на технология за ултра енергийно ефективни мрежи, които използват светлина за предаване на сигнали от комуникационни линии към сървъри и полупроводници, съобщава Nikkei Asia Review.

Тъй като центровете за данни представляват 1% от световното потребление на енергия – дял, който се очаква да нараства бързо – телекомите се стремят да създадат базова технология до края на 2024 г.

До 2030 г. или малко по-късно NTT и KDDI ще се стремят да понижат енергийната консумация на своята инфраструктура до една стотна от енергията, която използват днешните комуникационни мрежи и центрове за данни, и това трябва да се превърне в глобален стандарт.

Според източници компаниите ще разработят съвместно инфраструктура, базирана на иновативната оптична и безжична мрежа от следващо поколение на NTT.

Технологията IOWN остава в процес на разработка. NTT споделя, че използва технология за конвергенция на фотониката и електрониката, която използва светлина за обработка на сигнали в комуникационните линии, устройствата, сървърите и полупроводниците.

Дори днес сигналите се предават чрез светлина в комуникационни линии с помощта на оптични кабели. Въпреки това в телекомуникационното оборудване на базовите станции и сървърите на центрове за данни сигналите се предават с помощта на електричество, а не на светлина, което води до загуба на енергия и увеличаване на консумацията на такава.

С ниските нива на загуба на енергия на IOWN и високата ефективност на предаване на данни, капацитетът на предаване на всяко оптично влакно може да бъде увеличен 125 пъти. NTT ще инвестира 67 млрд. йени (490 млн. долара) в свързани с IOWN изследвания и съоръжения до края на настоящата фискална година, която приключва на 31 март.

KDDI въвежда технология за оптично предаване, която култивира чрез разработването на подводни кабели с голям капацитет, използвани в международните комуникации. Очаква се технологията да помогне за ускоряване на развитието на IOWN.

Телекомите планират въпросната инфраструктура да се използва в 6G мрежите; стандартът от следващо поколение за мобилни комуникации се очаква да бъде пуснат в практическа употреба около 2030 г.

Очаква се 6G да бъде 10 пъти по-бърз от 5G. И все пак, ако комуникационната инфраструктура остане същата като днешната, консумацията на енергия ще се увеличи и капацитетът за пренос може да се окаже недостатъчен.

Обединявайки се за преодоляване на тези технически предизвикателства, двете водещи телекомуникационни компании в Япония се стремят да поемат водеща роля в създаването на 6G стандарти. Япония изостава от САЩ и Южна Корея в развитието на 5G инфраструктура с около година. Страната има за цел да навакса изоставането си при 6G чрез общ национален тласък.

През януари, с подкрепата на японското правителство, бивш служител на NTT беше назначен на ключов пост в Международния съюз по телекомуникации (ITU), който определя международните стандарти за информация и телекомуникации.

Според оценки на Центъра за стратегия за нисковъглеродно общество на Японската агенция за наука и технологии потреблението на енергия от световните телекомуникационни мрежи ще се увеличи пет пъти спрямо нивата от 2018 г. до 2030 г., докато това на центровете за данни ще скочи 15 пъти. Това се равнява на около 20% от световното потребление на енергия през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още