IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

T-Mobile придобива американския оператор Mint Mobile за 1,35 млрд. долара

Акционер в оператора с предплатени мобилни планове е известният канадски актьор Райън Рейнолдс

09:49 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Mint Mobile
Снимка: Mint Mobile

В рамките на най-голямото придобиване след сливането със Sprint T-Mobile купува американския си конкурент Mint Mobile. Американското дъщерно дружество на Deutsche Telekom обяви в сряда, че ще предложи до 1,35 млрд. долара за компанията майка на Mint - Ka'ena. Окончателната цена ще зависи от бизнес резултатите на Ka'ena. Сумата ще бъде платена по следния начин - 39% в брой и 61% в акции, предава Bloomberg. 

Не се очаква сделката да повлияе на прогнозата на T-Mobile за 2023 г. или на текущото обратно изкупуване на акции. Тя ще има леко положително въздействие върху оперативната печалба и паричния поток.

Придобиването беше добре прието на фондовия пазар: акциите на T-Mobile поскъпнаха с 0,7% на Wall Street, като се противопоставиха на като цяло негативната тенденция. Акциите на компанията майка Deutsche Telekom, които се търгуват на Dax, временно достигнаха най-високото си ниво от почти 22 години насам - 21,95 евро.

Mint, в която акции притежава канадският актьор Райън Рейнолдс, предлага само предплатени тарифи. Тъй като потребителите затягат коланите си заради високата инфлация, експертите очакват силен растеж в този сегмент. Според T-Mobile двата бранда Mint Mobile и Ultra Mobile, специалистът за международни разговори, който също принадлежи на Ka'ena, ще бъдат запазени като марки. Те ще са допълнение към собственото подразделение на T-Mobile за предплатени услуги, наречено Metro.

Освен това T-Mobile възнамерява в бъдеще да използва маркетинговата стратегия, с която е известен Mint, в цялата група, заяви главният изпълнителен директор на T-Mobile Майк Сиверт. Mint разчита до голяма степен на акционера Рейнолдс за своята реклама. Канадският актьор, известен освен всичко друго и като супергероя „Дедпул", беше оставил съобщение на мобилните кутии на клиентите на Mint по време на пандемията, че вече могат да използват неограничен обем данни.

Пазарът на платени услуги се разглежда като източник на общ ръст на абонатите, тъй като клиентите със затруднения, които ползват такива планове, в крайна сметка биват привлечени към редовни месечни сметки. Mint се конкурира с други марки предплатени услуги, включително Cricket на AT&T Inc., Total на Verizon Communications Inc. и Boost Mobile на Dish Network Corp.

T-Mobile очаква сделката да бъде приключена по-късно тази година.  Канадският актьор Райън Рейнолдс. Снимка: Bloomberg Канадският актьор Райън Рейнолдс. Снимка: Bloomberg

Рейнолдс, съсобственик на Aviation American Gin, продаде тази марка на Diageo Plc през 2020 г. за 610 млн. долара, като почти половината от това потенциално плащане се основава на резултатите от продажбите за 10 години. Актьорът се запознава със съоснователя на Ka'ena Дейвид Гликман чрез съвместната им работа с Michael J. Fox Foundation за изследване на болестта на Паркинсон. Рейнолдс е съсобственик и на уелския футболен отбор Рексъм, който беше представен в документална поредица по мрежата FX.

„Толкова сме щастливи, че T-Mobile надви агресивната оферта на майка ми Тами Рейнолдс в последния момент, тъй като вярваме, че високите постижения на тяхната 5G мрежа ще осигурят по-добро стратегическо съответствие от уменията на майка ми за маджонг (китайски пъзел), които са малко над средното ниво", шегува се Рейнолдс в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още