IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори сателит на Viasat претърпя повреда в рамките на няколко седмици

Компанията твърди, че случилото се няма да засегне услугите, които предоставя на потребителите

13:21 | 25.08.23 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Втори комуникационен сателит на Viasat претърпя повреда в орбита. Този път става дума за сателит от наскоро придобитата базирана във Великобритания Inmarsat, съобщи компанията, цитирана от CNBC.

Сателитът I6 F2, който Inmarsat изстреля през февруари, е претърпял повреда на енергийната си система, докато се е изкачвал в орбита до мястото, където се планираше да работи като резервен.

Airbus произведе сателита и заедно с Viasat в момента преценяват дали може да бъде възстановен и в крайна сметка да се ползва.

Източник, запознат с въпроса, коментира пред CNBC, че шансовете за възстановяване са малки.

Viasat обяви, че проблемът с I6 F2 „не засяга текущите клиентски услуги“ и също така не се очаква „съществено да повлияе на финансовите прогнози“, дадени от компанията през август.

Неизправността на сателита, наследен от Viasat след придобиването на Inmarsat за 7,3 млрд. долара през май, се случва седмици след като компанията от Карлсбад, щата Калифорния, разкри, че нейният дългоочакван сателит ViaSat-3 Americas на стойност 750 млн. долара е претърпял повреда.

Viasat прави оценка как да се справи с „неочакваните предизвикателства“, свързани с проблема с ViaSat-3 Americas.

I6 F2 все още не е завършил издигането си в орбита, нито е започнал процеса на въвеждане в експлоатация.

Viasat отбеляза, че сателитът I6 F1 работи и продължава да работи според очакванията. Този сателит беше изстрелян през декември и предоставя комуникационни услуги над Индийския океан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още