IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Viasat се насочват към най-лошия си срив от 1996 г. насам

Компанията обяви, че има повреда в новия ѝ сателит

19:57 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Viasat се понижи значително, след като компанията разкри, че наскоро изстреляният от нея комуникационен сателит има повреда, пише CNBC.

Базираната в Карлсбад, Калифорния, компания каза, че е възникнало „неочаквано събитие“ при разполагането на рефлектора на сателита Viasat-3 Americas, „което може да повлияе съществено“ на работата му. Сателитът беше успешно изстрелян през април с ракетата Falcon Heavy на SpaceX.

„Разочаровани сме от последните развития“, коментира главният изпълнителен директор на Viasat Марк Данкберг.

Стойността на книжата на Viasat се срина с цели 36% в началото на търговията в четвъртък, насочвайки се към най-големия си дневен спад откакто компанията стана публична през декември 1996 г.

В съобщението си до медиите Viasat не разкрива кой е производителят на рефлектора. Данкберг твърди, че компанията „работи тясно“ с производителя за разрешаване на проблема.

Говорител на Viasat е потвърдил пред CNBC, че производителят е ключова аерокосмическа и отбранителна компания, но допълва, че не е Boeing.

Преди време Viasat благодари на Boeing и Northrop Grumman като част от общия екип, стоящ зад сателите Viasat-3 Americas.

Northrop Grumman не е отговорила веднага на запитването на CNBC за коментар.

Viasat подчертава, че „няма смущения“ за настоящите клиенти заради инцидента, тъй като компанията разполага с 12 други сателита, които работят.

Viasat-3 Americas е първият от триото сателити, с които компанията отдавна очаква да подкрепи своя бизнес с широколентови услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още