IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийски регулатор: Няма ясна нужда Big Tech да плащат за 5G мрежите в Европа

Спорът между телекомите на Стария континент и технологичните гиганти продължава с пълна сила

21:24 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Няма ясна необходимост технологичните гиганти да помагат финансово за внедряването на 5G и за широколентовия достъп, обяви белгийският телекомуникационен регулатор IBPT-BIPT, цитиран от Ройтерс.

Европейските телекомуникационни оператори се опитват да накарат технологични компании, като Google и Microsoft, да помогнат чрез поемането на част от разходите за петото поколение мрежи, но това вероятно ще изисква изчакване на следващата Европейска комисия, след изборите за Европейски парламент догодина, която да вземе решение относно правилата.

Телекомуникационни оператори, включително Deutsche Telekom, призоваха за „справедливо споделено финансиране“, което според технологичните гиганти ще се равнява на интернет данък.

„IBPT-BIPT смята, че необходимостта да се задължат интернет платформите да плащат на мрежовите оператори, не е достатъчно доказана“, посочва регулаторът в становище от днес. „IBPT-BIPT счита, че необходимоста от въвеждане на такса въз основа на обема на интернет трафика на белгийския пазар не е разкрита“.

Доставчиците на телекомуникационни услуги в Европейския съюз очакват от еврокомисаря по индустрията Тиери Бретон да предлложи законодателен акт, след като бъде потърсена обратна врзъка от двете страни до края на юни относно това, което той определя като инвестиционен недостиг от 200 млрд. евро.

Той все още не е представил никакви предложения, а източници твърдят, че това означава, че всяка регулация ще трябва да изчака новата Европейска комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още