IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5G абонаментите в света ще станат 1,6 млрд. до края на годината

Средното потребление на мобилни данни на смартфон в света се очаква да достигне 56 GB на месец към края на 2029 г.

08:35 | 01.12.23 г. 2
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

В глобален мащаб мобилните 5G абонаменти се очаква да достигнат 1,6 млрд. до края на 2023 г., като ще отговарят за 18% от всички мобилни абонаменти, сочи новият Ericsson Mobility Report. Според него само през третото тримесечие са прибавени 163 млн. 5G абонамента, с което общият им брой вече е 1,4 млрд.

Това се случва в момент, в който доставчиците на телекомуникационни услуги продължават да разширяват и разгръщат мрежите си въпреки по-слабата световна икономика и продължаващите геополитически несигурности.

Общо 280 телекома по света са пуснали търговски 5G услуги, допълва докладът.

Очаква се броят на 5G абонаментите да достигне 1,6 млрд. до 2023 г. Графика: Ericsson Mobility Report Очаква се броят на 5G абонаментите да достигне 1,6 млрд. до 2023 г. Графика: Ericsson Mobility Report

От него става ясно, че водеща по растеж на 5G абонаментите е Северна Америка. Очаква се в края на годината там да има най-голямо навлизане на тези абонаменти (61%). В Североизточна Азия то ще е 41%, докато в Западна Европа ще е 25%.

До 2028 г. се очаква 5G да се превърне във водеща мобилна технология за достъп по брой абонаменти, а до 2029 г. глобалните 5G абонаменти ще надхвърлят 5,3 млрд., като ще обхващат 58% от всички мобилни абонаменти.

Същевременно през последното тримесечие абонаментите за 4G са се увеличили с 6 млн., достигайки 5,2 млрд. Те са в своя пик, като до 2029 г. се очаква да спаднат до около 3,2 млрд., тъй като все повече потребители ще преминат към технологията от ново поколение.

4G всъщност ще последва съдбата на 3G. През третото тримесечие 3G абонаментите са спаднали с цели 61 млн.

Ролята на пазара на смартфони

Продажбите на смартфони показват първи сигнали на възстановяване след слабия си старт на 2023 г., а това е добър сигнал за пазара на мобилни услуги като цяло, посочват още от Ericsson.

Според доклада над 1000 модела 5G смартфони са пуснати като цяло на пазара до този момент, като само за 2023 г. са се появили над 240. Логично и делът на 5G телефоните сред продадените смартфони тази година е продължил да расте. Той се очаква да достигне 62% за цялата 2023 г., спрямо 57% за 2022 г., показва Ericsson Mobility Report.

Продажбите на сгъваеми смартфони са се увеличили с 16 на сто на годишна база през 2023 г. В момента има 10 компании, които правят сгъваеми модели, а цели 17 модела са пуснати досега през 2023 г.

Какво се случва с мобилния трафик?

Мобилният трафик на данни също е нараснал през третото тримесечие спрямо предходното – със 7 на сто, докато глобалният трафик на данни през мобилни устройства е достигнал 143 EB. В дългосрочен план растежът на трафика ще е свързан с две основни тенденции. На първо място се нарежда увеличаването на смартфон абонаментите, а на второ – ръстът на средния обем на данните в рамките на абонаментите. Последното се дължи преди всичко на засиленото потребление на видео съдържание, посочват от Ericsson.

Средното потребление на мобилни данни на смартфон в света се очаква да достигне 56 GB на месец към края на 2029 г.

Ръст на глобалния мобилен трафик на данни на годишна база от 2016 до 2023 г. Графика: Ericsson Mobility Report Ръст на глобалния мобилен трафик на данни на годишна база от 2016 до 2023 г. Графика: Ericsson Mobility Report

Световният мобилен трафик на данни се увеличи феноменално през последните 10 години, като нарастваше повече от двойно на всеки две години. Основните причини за това са увеличаващото се търсене на дигитални онлайн услуги, навлизането на 4G и 5G на по-населени пазари, подобреното качество на изживяванията и все по-достъпните планове за услуги в различни пазарни сегменти. Не на последно място се нарежда и миграцията на абонатите. Макар че по света все още има 2 млрд. души, които са 2G и 3G абонати, повечето от тях се очаква постепенно да мигрират към 4G и 5G в следващите години. Трафикът расте и поради факта, че 5G абонатите средно ползват повече данни от тези, които разчитат на 4G например.

Все по-големият трафик на данни накара големите телекоми в Европа да настояват технологичните гиганти, чиито услуги отговарят за по-голямата част от тези данни, да се включат в изграждането на европейските 5G мрежи с инвестиции. Big Tech засега се съпротивляват на идеята, а решението все пак ще остане за следващата Европейска комисия, която ще бъде избрана през следващата година.

Ръстът на мобилния трафик на данни може да бъде силно волатилен от година на година и варира значително между регионите, пазарите и сред доставчиците на услуги, защото зависи предимно от динамиките на местните пазари. В следващите няколко години се очаква той да расте с 20-30% на година в повечето региони. Годишният растеж на мобилния трафик на данни все пак се очаква да се забави с различен темп в отделни региони до 2029 г. Това обаче не означава по-малко годишен нетен добавен обем на трафика на данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 5 месеца
сега тази Англосаксонска *** утвърждава ,че това е опасно и след време сигурно ще кажат ,че си предател в това няма нищо чудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 5 месеца
Световната *** наречена Америка направи всичко възможно даже забрани Европейските страни да не ползват 5G тъй като Застрашава Националната им безопасност. ? Ако погледнете историята на цивилизованата Европа ! ----когато църквата забранява всичко- да се къпеш е грах най-много на година веднаж, да ползваш парфюм също е грах, да вярваш на науката особено на астрономията е пак грах списъкът е безкраен преди Ренесанса в Тъмна Европа когато за неподчинение отиваш на клада или на гилотината сега тази
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още