IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова платформа помага на стопани да открият домашните си любимци

My-PetPal помага и на домашни любимци да открият новия си дом

10:24 | 26.02.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската платформа My-PetPal ще помага на стопани да открият изгубените си домашни любимци, като и на домашни любимци да открият новите си стопани.

„Платформата е за изгубени и намерени домашни любимци – поне това беше първоначалната ни идея. Впоследствие се оказа, че не толкова хората си губят домашните любимци, колкото има любимци, които все още нямат стопани и си търсят дом. Платформата работи и за двата типа случаи“, разказа в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Мартин Смилков, който създава платформата заедно със сестра си Евита Смилкова.

Техническата работа по създаването на проекта е отнела около 9 месеца и платформата официално функционира от 27 януари. До момента в нея са публикувани 15 обяви, но амбицията на създателите ѝ е това да стане мястото, което хората да използват в случай на изгубен домашен любимец.

Засега четири котета и четири кучета вече са приютени, каза Евита Смилкова.

Занапред една наша идея е не просто да създадем общност, която да помага на животни в нужда, но мислим много скоро да основен и фондация, която да ни помага да събираме средства и да ги насочваме към животни, изпаднали в нужда, посочи още тя.

За момента платформата се финансира изцяло от лични средства, а идеята е да продължи да работи без търговски цели. Същевременно чрез фондацията ще се набират средства както за техническа поддръжка, така и за помощ на животни в нужда.

Мартин Смилков разказа, че идеята за платформата му е дошла, докато разглежда социалните мрежи. Решава да направи проучване и да види няма ли в България централизирано място, на което да се събират подобни обяви за домашни любимци.

За разлика от Facebook групите, в които се търсят изгубени животни, платформата позволява филтриране по порода, град и квартал, така че по-лесно да се стесни фокусът на търсене.

„Искрено се надяваме в идните месеци да успеем да ускорим този процес и да започне вълна от масово осиновяване и помощ на домашните любимци“, каза Смилков.

За момента платформата е достъпна само на българския пазар, но при интерес създателите ѝ са склонни да се насочат и към чужди пазари.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването UpDate може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още