IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маргрете Вестагер: Сливанията на телекоми в Европа са риск за конкуренцията

Те могат да изкривят единния пазар в блока, смята еврокомисарят

15:46 | 18.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сливанията на големи телекомуникационни оператори в Европа могат да ограничат конкуренцията и да изкривят ценния единен пазар в блока, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в очевидно опровержение на призивите в нов доклад на Европейския съюз за по-голяма консолидация, пише Bloomberg.

„Няма доказателства, които да сочат, че по-концентрираните национални пазари водят до по-добри резултати“, коментира Вестагер на конференция в Брюксел. „Напротив, това би довело до по-малко конкурентни национални пазари и до по-фрагментиран единен пазар“.

Вестагер заяви това след скорошен доклад на бившия италиански премиер Енрико Лета до лидерите на ЕС, който препоръчва консолидация на телекомите като начин за подобряване на мобилните и фиксираните мрежи в блока. Думите на Лета бяха възприети като подкрепа за операторите, които от години твърдят, че секторът е узрял за сливания, но позицията на Вестагер я постави в противоречие с тези възгледи.

Докладът на Лета по-рано тази седмица, както и коментарите на бившия италиански премиер Марио Драги, подчертаващи необходимостта телекомуникационните оператори да постигнат мащаб, дадоха известна надежда на телекомите, че властите в ЕС могат да променят отношението си към сливанията, когато нова група от еврокомисари поеме ръководството в следващите месеци.

И все пак това ще изисква голям обрат в антимонополното звено на ЕС, което в момента се ръководи от Вестагер.

Въпреки че регулаторите настояват, че няма перфектен брой фирми на националните мобилни пазари, сделките, намаляващи конкуренцията до три играча в страна, са подложени на по-голямо внимание. Тази ситуация не се харесва на операторите, които се стремят да разшрият дейността си в блока и да възвърнат огромните си инвестиции в инфраструктура и спектър.

От години телекомите лобират в подкрепа на сливанията на пазара. Четирите най-големи оператора в Европа излязоха на сцената на Световния мобилен конгрес в Барселона тази година, за да кажат, че консолидацията е ключова за финансирането на скъпото надграждане на мрежата, което политиците искат за постигане на целите за 5G и оптичните връзки на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още