IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Точарова: Изкуственият интелект не може да носи авторски права

Обучение на модели на ИИ не може да се извършва без съответно лицензиране, твърди изпълнителният директор на БАМП

08:25 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pavel Danilyuk/Pexels
Снимка: Pavel Danilyuk/Pexels

Регулира ли се това в ЕС и/или други юрисдикции? В каква степен авторскоправната рамка в ЕС е актуална спрямо настоящето развитие на изкуствения интелект? А тази в България?

- Правото винаги следва технологията. Това е особено валидно за закрилата на авторските права, като най-ярко се демонстрира от развитието на  технологиите през 20 век и последващите промени в авторскоправното законодателство (начало на механично възпроизвеждане – грамофон, плочи, ролкови магнетофони, видеозаписи, директно инжектиране, сателитна и кабелна телевизия, интернет, МР3 и пр.) Важно е обаче да се отбележи, че развитието на регулаторната рамка не променя дълбоко правната същност на основополагащите принципи и права, а по-скоро ги адаптира към новите технологии и начини на използване.

На много от зададените въпроси относно генерираните от ИИ произведения или продукти не може да бъде даден еднозначен отговор. Нито правната доктрина е единна по всички аспекти, нито пък в Европа или в света съществува хармонизирана специфична законодателна рамка, а е още много рано (а също и твърде скъпо за авторите и правоносителите), за да се е натрупала съдебна практика, която да даде ясни и категорични отговори на всички въпроси, които  поставят генерираните от изкуствен интелект продукти. В този смисъл отговорите могат да се базират единствено на тълкуване и интерпретация на действащите правни норми и принципи, съобразно юрисдикцията.

Що се отнася до ЕС, той има желанието да играе водеща роля в областта и на използването на изкуствения интелект, и на регулацията му. В момента в ЕС е в процес на обсъждане предложение за т.нар. Акт за изкуствен интелект, който  прави опит да регулира многобройните аспекти на ИИ – от много важните етични аспекти, през оценка на рисковете, до чисто техническите и практически аспекти, без да се фокусира специално върху АП. Важно е да се отбележи обаче, че спазването на основните човешки права е изведено като основен принцип и предпоставка за развитието и използването на ИИ. А авторското право е едно от тези основни човешки права, съгласно чл. 27 ал.2 от Универсалната декларация за правата на човека.

От гледна точка на музикалната индустрия ни се струва все още рано да се пристъпва към приемане на нови авторскоправни норми, свързани с генерирано от изкуствен интелект съдържание, тъй като самата технология е все още в процес на развитие и с едно набързо прието законодателство съществува голям риск да не се отрази реалното развитие на нещата и да се стигне до неподходящи решения. В същото време, индустрията съвсем ясно е изразила своето мнение, че няма никаква причина да не се спазват съществуващите правни норми и да се нарушават правата на продуцентите и изпълнителите, чрез масово използване на тяхната музика, за „трениране“ на машините с ИИ. Творческият сектор е на твърдото мнение, че обучение на модели на изкуствен интелект не може да се извършва без съответно лицензиране и справедлива компенсация. Още нещо, от изключително значение ще бъде правителствата да не създават специални законови изключения от защитата на авторското право във връзка с изкуствения интелект. ИИ трябва да се използва отговорно и да не ерозира културата и правата на творците.  Лансираната през март 2023 г. глобална кампания HUMAN ARTISTRY, към която БАМП се присъедини, очертава седемте основни принципа, на основата на които трябва да се изгради рамката, регулираща авторските и сродните права по отношение на изкуствения интелект.

По какъв начин може да бъде използван изкуствения интелект за подобряване на защитата на правоносителите?

- За музикалната индустрия използването на ИИ увеличава многократно възможностите за разпространение на музика и подобрява възможностите за монетизиране на творческо съдържание. В дигиталната среда днес, в която в стрийминг платформите се качват по 100 хил. парчета ежедневно, алгоритмите, базирани на ИИ, са от изключително важно значение за идентифициране на авторите и носителите на права и за разпределяне на дължимите им суми. Без помощта на ИИ, ситуацията за правоносителите би била коренно различна.

Доклад на Европейската служба за интелектуална собственост от 2022 г. хвърля светлина върху многобройните способи, по които ИИ може да бъде използван както за подобряване на защитата на авторски права, така и за тяхното нарушаване. Интересно е, че в някои случаи една и съща технология за изкуствен интелект може да бъде използвана както от дигитални пирати, така и срещу тях. Например могат да се използват ботове с изкуствен интелект, за да идентифицират в социалните медии онези компоненти на дълбоките фалшификати, които представляват нарушение на авторски или сродни права. В този смисъл, изкуственият интелект може със сигурност да се използва за подобряване на разкриването, а дори и на прогнозирането, на нарушения на авторски и сродни права. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още