IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След ралито за 184 млрд. долара Nvidia разкрива още продукти с изкуствен интелект 

Широката нова гама включва суперкомпютърна платформа за ИИ, а Nvidia ACE ще съживява второстепенните герои във видеоигрите 

07:49 | 29.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Главният изпълнителен директор на Nvidia Corp. Йенсен Хуан представи нова партида продукти и услуги, свързани с изкуствения интелект, с цел да се възползва допълнително от манията, която превърна компанията му в най-високо оценявания производител на чипове в света.

Широката нова гама включва суперкомпютърна платформа за изкуствен интелект, наречена DGX GH200, която ще помогне на технологичните компании да създадат наследници на ChatGPT, заяви Хуан пред публиката на изложението Computex в Тайван. Очаква се Microsoft Corp., Meta Platforms Inc. и Google на Alphabet Inc. да бъдат едни от първите потребители на това оборудване, предава Bloomberg. 

Nvidia също така си партнира с рекламния гигант WPP Plc, за да използва ИИ и метавселената за намаляване на разходите за производството на реклама. Тя пуска предложение за мрежови технологии, което е предназначено за ускоряване на скоростта на информацията в центровете за данни. Компанията дори иска да промени начина, по който хората взаимодействат с видеоигрите: Услуга, наречена Nvidia ACE for Games, ще използва изкуствен интелект, за да съживи второстепенните герои и да им придаде повече индивидуалност.

Вълната от съобщения подчертава прехода на Nvidia от производител на чипове за компютърна графика към компания в центъра на бума на изкуствения интелект. Миналата седмица Хуан зададе зашеметяваща прогноза за продажбите за текущото тримесечие - почти 4 млрд. долара над прогнозите на анализаторите - подхранвана от търсенето на чипове за центрове за данни, които се справят със задачи, свързани с ИИ. Това генерира рекордно високи стойности на акциите и постави Nvidia на ръба на оценката от 1 трилион долара - за първи път в индустрията с чипове.

Компютърът DGX е още един опит да се привлекат операторите на центрове за данни към продуктите на Nvidia. Microsoft, Google и други подобни компании се надпреварват да разработват услуги, подобни на чатбота ChatGPT на OpenAI Inc., а това изисква много изчислителна мощ. За да задоволи този апетит, Nvidia предлага както оборудване за центрове за данни, така и създава свои собствени суперкомпютри, които клиентите могат да използват. Това включва i два нови суперкомпютъра в Тайван, съобщиха от компанията. 

Една от най-големите пречки пред изкуствения интелект е скоростта, с която се движат данните в центровете за данни. Spectrum X на Nvidia, мрежова система, която използва технология, придобита при закупуването на Mellanox Technologies през 2020 г., ще реши този проблем. И компанията изгражда център за данни в Израел, за да демонстрира колко ефективна е тя.

Междувременно партньорството с WPP ще рационализира създаването на рекламно съдържание. Британският рекламен титан ще използва технологията Omniverse на Nvidia за създаване на „виртуални близнаци" на продукти, които могат да бъдат манипулирани, за да се персонализират рекламите и да се намали необходимостта от скъпоструващи повторни снимки. Йенсен Хуан по време на представянето на новите продукти. Снимка: Debby Wu/Bloomberg Йенсен Хуан по време на представянето на новите продукти. Снимка: Debby Wu/Bloomberg

Първоначалната дейност на Nvidia бе продажбата на графични карти на геймъри и тя се завръща в този свят с предложението ACE. Услугата ще се занимава с проблема на NPC, или nonplayer characters, второстепенните фигури, които се появяват във видеоигрите. NPC обикновено дават повтарящи се отговори със скриптиран диалог и този ограничен обхват ги е превърнал в обект на подигравки в мемета и дори във филма с Райън Рейнолдс „Свободен играч".

Nvidia ACE ще слуша какво казва геймърът на даден герой, ще го преобразува в текст и след това ще го вкарва в програма за генериращ изкуствен интелект, за да създаде по-естествен, нестандартен отговор. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания в момента тества услугата и ще добави предпазни огради, за да гарантира, че отговорите не са неподходящи или обидни.

А според съоснователя и главен изпълнителен директор на Nvidia Corp. Хуан фирмите и физическите лица трябва да се запознаят с изкуствения интелект или рискуват да загубят всичко.  Хуан, чиято компания за проектиране на чипове достигна исторически борсов връх в петък, подхранвана от огромното търсене от страна на доставчиците на услуги, свързани с изкуствения интелект, изнесе в събота реч, в която заяви, че новата технология ще преобрази корпоративния пейзаж и ще промени всяка една работа. 

„Гъвкавите компании ще се възползват от предимствата на ИИ и ще повишат позициите си. Компаниите, които не са толкова активни, ще загинат", заяви главният изпълнителен директор пред завършващи студенти в Националния тайвански университет в Тайпе. „Докато някои се притесняват, че ИИ може да отнеме работните им места, някой, който е експерт в областта на ИИ, ще го направи наистина“. 

Технологията, навлязла в общественото съзнание чрез ChatGPT на OpenAI в края на миналата година, ще се използва като „втори пилот“ за повишаване на ефективността на работниците в широк спектър от индустрии, като същевременно ще създаде нови работни места, които никога не са съществували, и ще направи някои други ненужни, каза Хуан.

Процесорите на Nvidia са златният стандарт за обучение на модели на изкуствен интелект като този, който е в основата на ChatGPT. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания е основният бенефициент в надпреварата за предлагане на конкуренти на технологията OpenAI. Хуан, за разлика от други видни представители на глобалната екосистема на ИИ, като Сундар Пичай от Alphabet Inc, Робин Ли от Baidu Inc и Сам Алтман от OpenAI, не демонстрира никаква тревожност от тренда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още