IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна

Генералният секретар на ООН е обсъдил с украинския държавен глава начините за постигане на напредък в евакуацията на хора от завода "Азовстал" в Мариупол

22:20 | 28.04.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна или да я прекрати, призна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на пресконференция в Киев, цитиран от Ройтерс.

"Съветът за сигурност не успя да направи това, което беше в негова власт, за да попречи и да сложи край на тази война", заяви Гутериш, застанал до украинския президент Володимир Зеленски. Това е "повод за голямо разочарование, недоволство и гняв", добави португалецът. 

Той посочи, че е обсъдил с украинския държавен глава начините за постигане на напредък в евакуацията на хора от завода "Азовстал" в Мариупол..

На общата пресконференция с Гутериш Зеленски заяви, че Киев е готов на неотложни преговори за евакуацията на хората от територията на "Азовстал".

Украйна няма да признае референдум на територии, които не са контролирани от Киев, категоричен е Зеленски.

Украинската столица беше подложена на обстрел тази вечер, по време на посещението на Гутериш. Подпалена е била при обстрела най-малко една сграда. Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди, че са нанесени два удара по квартал на столицата.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба определи този обстрел като отвратителен варварски акт. "Чрез този отвратителен акт на варварство Русия показва още веднъж своето отношение към Украйна, Европа и света", заяви в Twitter Кулеба.

По време на посещението си в украинския град Буча, преди да се срещне със Зеленски, Гутериш подкрепи разследването на Международния наказателен съд за военните престъпления, извършени в града. Важно е всички тези ужасяващи неща да бъдат разследвани щателно и да бъде потърсена сметка на отговорните, подчерта генералният секретар на ООН, като призова Русия да сътрудничи на съда.

Гутериш посети и градовете Бородянка и Ирпин, които също бяха засегнати тежко от руски нападения. И в трите града след изтеглянето на руските войски бяха открити множество мъртви цивилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За кои питаш, за украинските собственици на имоти и бизнес в Крим, на които просто им взеха всичко, след "референдума", за тях ли питаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Радвам се, че мислиш Пyттю от снимката ми за микроцефалчик, аз съм на същото мнение! А за "референдумите" по московски, цял свят знае как се случват, спокойно. И защо само референдуми извън пPocия има, да направим референдум в някоя от республиките, но с международно жури, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
tonykostadinov
преди 2 години
Натискът на Изток предизвиква отговор. Наивно е да мислим за спазване на правила в такава ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
ООН няма ли задължение да защитава индивидуалните човешки права? За ВДПЧ чувал ли си гутериш? За едни руснаци, лишени без съд и закон от своята частна собственост питам, за спортисти, музиканти, преследвани заради националността си питам - ти - живoтно - гутериш ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Този гутериш е враг на бялата раса, той е ренегат. Да напомня ли как призоваваше европейските страни да отворят границите си за нигъро-талибани и да ни ги спират, в какъвто и брой да нахлуват, защото им нарушавали "правата"? А правата на европейците... или те нямат права? Да, ООН се провали за пореден път. Осем години се проваляше. Защо не отиде и в Донбас - да застане пред паметника на 500-те избити донбаски деца? А в Сирия, Ирак, Либия - ООН не се ли провали - отново и отново и отново? Не се ли проваля в Оман? В тия държави - сто ПЪТИ повече жертви, отколкото в Украйна за тия два месеца - ама явно това няма значение !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Микроцефалчик, не пиши глупости. Крим беше и е автономна република. Кримските хора избраха да се присъединят към Русия. Може и наистина да си вярваш, че референдумът е бил фалшифициран като резултата и 90% руско население всъщност е искало да остане в нацистка украйна и да бъде избивано и клaно там - ама това е защото не можеш да мислиш обективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
...извинявам се - украйна - унитарна държава. Забравяш, че не само ти имаш юридическа грамотност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Ахам, Русия била унитарна държава? Ама то така е много удобно? Значи заграбваш чужда територия (или ти я подарява някакъв твой човек) с чуждо население и по Конституция обявяваш, че си унитарна държава? Освен това - казаното от теб НЕ Е ИСТИНА !!! Крим бе автономна република със собствен парламент и именно на базата на това автономство с референдум избра да се присъедини към Русия !!! За Донбас нз какво е положението може и да си права - затова Путин до последно не искаше да признае ДНР и ЛНР - накрая отстъпи под натиска на обстоятелствата и на руския парламент. Това е факт, колкото и невежите или манипулаторите да го обвиняват в авторитарство. Ти си напоена с неонацистка отрова като гъба, цял свят вижда кои са нацистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Няма да се уморя да разобличавам заблудите на руските тр000лове относно Украйна. 1. Украйна е унитарна държава- съгласно Общата теория на правото, унитарна е тази държава, чийто държавен суверенитет се разпростира върху цялата й държавна територия и в нея не се допускат автономни териториални образувания. 2. русия е федеративна държава- един правен субект може да стане руски федерален субект, но странно защо, конституцията на русия забранява законната сецесия- т.е. законното отделяне- на руски федерален субект от руската държава. През 2014 г. в един руски юридически форум по руско конституционно право, над 10 коментатора- руски юристи- доста плахо обърнаха внимание на този юридически факт, но така и не успяха да отговорят разумно на посоченият правен проблем.4 Само при федеративните държави може да има законна сецесия- при унитарните това е невъзможно. От коментарите на коментатор 1 се вижда, че е руски гражданин, защото си няма и идея, че напр. Украйна, БЪЛГАРИЯ и турция са УНИТАРНИ, а НЕ федеративни държави. Никоя унитарна държава няма правно задължение да признава незаконно създадено териториално образувание на своя държавна територия от чуждата държава русия- и да се откаже от държавния си суверенитет върху тази територия. Агресорът русия е нагъл, циничен, безскрупулен в пропагандата си как видите ли, Украйна трябвало да бъде наказана, само защото съществува като ОТДЕЛНА ОТ РУСИЯ ДЪРЖАВА. Тези, които са попили подобна руска неонацистка отрова във вид на руска пропаганда, са изключително елементарни хора- не са юристи, не познават в дълбочина описаните от мен правни термини и тяхното правно съдържание, но с невероятен апломб се опитват да убедят останалите хора в субективните си неверни представи за обективната реалност относно съдържанието им. Стига толкова- тр000ловете не са юристи, и всеки път, когато някой от тях умишлено изкривява правното съдържание на определен юридически термин с цел оправдаване на ''казус бели'' за руската агресия в Украйна, ще си намира майстора в мое лице- т.е. ще нъде разобличен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Чуваш ли се какво бълнуваш? Наясно ли си, че руската конституция забранява отделянето от територията и на независими държави? Знаеш ли, че при призоваването за референдум за независимост, се полагат много години затвор, според руското закконодателство? В русия не може да има референдуми, а в Украйна може, това ли искаш да ни обясниш? Смехотворецо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още