IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна

Генералният секретар на ООН е обсъдил с украинския държавен глава начините за постигане на напредък в евакуацията на хора от завода "Азовстал" в Мариупол

22:20 | 28.04.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна или да я прекрати, призна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на пресконференция в Киев, цитиран от Ройтерс.

"Съветът за сигурност не успя да направи това, което беше в негова власт, за да попречи и да сложи край на тази война", заяви Гутериш, застанал до украинския президент Володимир Зеленски. Това е "повод за голямо разочарование, недоволство и гняв", добави португалецът. 

Той посочи, че е обсъдил с украинския държавен глава начините за постигане на напредък в евакуацията на хора от завода "Азовстал" в Мариупол..

На общата пресконференция с Гутериш Зеленски заяви, че Киев е готов на неотложни преговори за евакуацията на хората от територията на "Азовстал".

Украйна няма да признае референдум на територии, които не са контролирани от Киев, категоричен е Зеленски.

Украинската столица беше подложена на обстрел тази вечер, по време на посещението на Гутериш. Подпалена е била при обстрела най-малко една сграда. Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди, че са нанесени два удара по квартал на столицата.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба определи този обстрел като отвратителен варварски акт. "Чрез този отвратителен акт на варварство Русия показва още веднъж своето отношение към Украйна, Европа и света", заяви в Twitter Кулеба.

По време на посещението си в украинския град Буча, преди да се срещне със Зеленски, Гутериш подкрепи разследването на Международния наказателен съд за военните престъпления, извършени в града. Важно е всички тези ужасяващи неща да бъдат разследвани щателно и да бъде потърсена сметка на отговорните, подчерта генералният секретар на ООН, като призова Русия да сътрудничи на съда.

Гутериш посети и градовете Бородянка и Ирпин, които също бяха засегнати тежко от руски нападения. И в трите града след изтеглянето на руските войски бяха открити множество мъртви цивилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Другарко комсомолка, за договора от 1994, с който пPocия гарантира териториакната цялост на Украйна, дали си чувала? Същия договор, който пPocия наруши 2014 и нахлу в Украйна? Същия договор, който наруши, крадейки Крим? Тия неща дали си ги чувала или не е удобно? А измислените ви "референдуми", дето сами си ги организирате и после сами си ги "броите" да ги сложиш до швейцарските, е някаква комбинация от наглост и тAпотия, често срещана при вас, копейниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
serafima
преди 2 години
Това, че ООН не успя да попречи на войната в Украйна, е ГОЛЯМ провал, господин Гутериш. Дори не се опитахте да накарате Украйна да си изпълнява международните споразумения през годините. Питам се каква беше целта на САЩ чрез Украйна. Кулеба: Украйна има нужда от три неща - оръжия, оръжия, оръжия - УЖАСНО войнолюбиво. "Украйна няма да признае референдум на територии, които не са контролирани от Киев, категоричен е Зеленски." - а къде е демоклацията, г-н Артист? Ако сте чували за страната Швейцария, там се управляват чрез референдуми - висшата форма на ДЕМОКРАЦИЯ. Как ще задържите хора, които не искат да са към вас???? Карайте се колкото искате на Запада, не сте убедителен и нямате перспектива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още