IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Русия е отворена за разговори със Запада, чака сериозни предложения

Русия иска да чуе всякакви предложения, но не може да каже предварително дали те ще доведат до резултат, каза външният министър на страната

18:12 | 11.10.22 г. 3
Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: EPA/БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник, че Москва е отворена за разговори със Запада за войната в Украйна, но все още не е получила сериозно предложение за преговори, предава Ройтерс.

В интервю за държавна телевизия Лавров каза, че Русия иска да води разговори със САЩ или с Турция за начини за прекратяване на войната, която вече навлезе в осмия си месец.

Подчертаната от Лавров отвореност на Русия за преговори се случва след серия от поражения от началото на септември, които промениха инерцията в конфликта в полза на Украйна.

Лавров заяви, че държавни ръководители, включително говорителят на Белия дом по въпросите на сигурността Джон Кърби, са заявили, че САЩ са отворени за разговори, но Русия е отказала.

„Това е лъжа“, каза руският външен министър. „Не сме получили никакви сериозни предложения за контакт“, допълни той.

Лавров каза още, че Русия няма да откаже среща между президента Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън на срещата на върха в средата на ноември на Г-20 в Индонезия и ще обмисли предложение, ако получи такова.

„Многократно заявихме, че никога не отказваме срещи. Ако има предложение, ще го обмислим“, каза Лавров.

Коментирайки възможността Турция да бъде домакин на разговори между Русия и Запада, Лавров заяви, че Москва иска да чуе всякакви предложения, но не може да каже предварително дали те ще доведат до резултати.

Той допълни, че турският президент Реджеп Ердоган ще има възможността да отправи предложения към руския си колега Владимир Путин, когато и двамата посетят Казахстан тази седмица.

Лавров отбеляза, че преките разговори между Русия и Украйна се провалиха в края на март. Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли възможността да разговаря с Путин, след като Русия анексира миналия месец четири украински области, които окупира частично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Що да се прекратява ... ?! ... Таман е започнала според форумните амбразурчици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
мрънмрън
преди 1 година
Сега последно война ли е или не? И защо си мисли, че западът ще се договаря, вместо Украйна? Как мисли, че ще свърши всичко това? Защото санкциите вероятно ще останат, ще искат Русия да плати репарации, да върне териториите и да изтеглят всички войници. Какво си мислят, че ще спечелят? Да оправдаят войната пред руснаците? Според мен за запада, Русия с Путин, бе до тук и те не искат да имат нищо общо с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
я *** на х...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още