IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се присъединява към проект на ЕС за военна мобилност

Това е една от най-големите стъпки в сътрудничеството между ЕС и Великобритания след Brexit

21:16 | 10.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Обединеното кралство се присъедини към проект на Европейския съюз (ЕС) за военна мобилност, който цели да улесни транспортирането на войски и оборудване в цяла Европа.

Това може да е сигнал за сближаване на отношенията между Брюксел и Лондон поне в сферата на отбраната, предава Ройтерс.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност коментира, че блокът е приел молбата на Великобритания да се присъедини към проекта.

Това е една от най-големите стъпки в сътрудничеството между ЕС и Великобритания след Brexit, отбелязва информационната агенция.

Проектът, ръководен от Нидерландия, има за цел да намали бюрокрацията, която възпрепятства разполагането на войски, като например митническите правила за транспортиране на военно оборудване.

С проекта се подобрява и обмена на информация между участващите страни.

„Средата на сигурност в Европа се промени драстично след февруари, след като до границата на ЕС започна война“, коментира Борел на пресконференция в Брюксел. „Трябва да адаптираме нашите отбранителни политики към тази нова среда“, допълва той.

Посланиците на ЕС дадоха зелена светлина за присъединяването на Великобритания към проекта на 19 октомври. Това проправи пътя за формализиране на решението без дебат на заседание на Съвета по външни работи в Брюксел.

Участието на Великобритания бележи промяна в позицията на ЕС относно сътрудничеството в областта на сигурността с Обединеното кралство през последните години, коментира пред Ройтерс един от постоянните представители на членките на ЕС в Брюксел, който не е пожелал да бъде цитиран.

Веднага след Brexit блокът поиска да бъде подписан договор за отбрана и сигурност с Обединеното кралство, преди да може да се осъществи сътрудничество в тази област, тъй като тази област на политика беше изключена от Споразумението за търговия и сътрудничество за Brexit. Войната принуди Брюксел да бъде по-гъвкав, коментира същият източник на агенцията.

Привличането на Великобритания към проекта е улеснено заради участието на САЩ, Канада и Норвегия в проекта за военна мобилност на ЕС миналата година и широката обществена подкрепа във Великобритания за сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността с европейските съседи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още