IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли развитие на плановете за освобождаване на украинските територии?

Връзките между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган са „турска рулетка“, коментира Владимир Чуков

13:42 | 14.12.22 г. 4

Планът на Зеленски с искането агресорът да се изтегли е най-нормалното нещо, за да има предпоставка да се седне на масата за преговори, но не виждаме симптоми това да се случи. Този коментар направи в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria арабистът проф. Владимир Чуков по повод и на поисканата помощ от Г-7.

Поне на този етап – в края на 2022 г., не можем да кажем, че каквито и да е планове биха минали, посочи той.

Чуков засегна и предложения от американския президент Джо Байдън план за преговори между Русия и Украйна – в който е заложено пълното изтегляне на руските сили от украинските територии.

Анализаторът е на мнение, че времето не работи в подкрепа на Русия – основно по отношение на ресурсите на страната, чието изчерпване удря и жизнения стандарт на руснаците. „Русия е една авторитарна държава и много често подобен тип режими не се влияят от никакви санкции – те са добре платени. Въпросът е, че народът или всички онези, които са в периферията, не са в състояние да ги съборят“, заяви експертът.

Връзките между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган Чуков определи като „турска рулетка“, която много зависи от ситуацията. 

„Турците искат отстъпки от руснаците в Украйна, защото Турция се оказа вратата на Русия за световна търговия. Всичко, случващо се със зърното, става зад кулисите и с останалите материали", обясни анализаторът. „Това са вече търговски интереси, които са в нарушение на всички норми на международното право – това няма как да продължи вечно за Ердоган“, коментира той.

Анализаторът засегна и ситуацията в Иран, където започват да се обмислят промени в конституцията. „Може би ще се направят някакви отстъпки. Но те няма как да махнат моралната полиция – тя е олицетворение на теократичната държава", прогнозира Чуков. „Техеран казва, че ще я махне, за да успокои хората и напрежението. Символите на режима просто са ненавиждани от хората. Младото поколение на Иран не желае ислямисткия режим. Те виждат какво става по цял свят – как хората се обличат, как се държат, какви са взаимоотношенията в обществото. В страната наистина е „зъб за зъб, око за око“ и не е ясно докъде ще стигнат. Иран остава една разкапана държава, която очевидно ще влезе по този начин в 2023 г. прах в очите – решението не зависи пряко от него, отговорни са 26 институции", коментира гостът.

Прах в очите на иранците ли са отстъпките със закриването на моралната полиция от главния прокурор? Превърна ли се световното първенство по футбол в Катар арена на цивилизационен сблъсък? Как ще се отрази скандала в Европейския парламент заради съмнения за подкуп и лобиране в полза на Катар от евродепутата Ева Кайли? , която е с временно замразени правомощия като заместник-председател, заради съмнения в подкуп. Какво цели китайският лидер Си Дзинпин с посещението си в Саудитска Арабия?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още