IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще падне ли режимът в Техеран?

Има договорка с външни сили и зад събитията в ислямската република стои предварително изработена стратегия, посочи проф. Владимир Чуков

12:32 | 06.10.22 г.

Ситуацията в Иран е наистина безпрецедентна и може да бъде сравнена само с революцията през 1979 г. Вече има бунтове във всички 31 области, включват се дори нефтени работници и адвокати. Тук става въпрос за много добре координирани действия и е вероятно да има и договорка с външни сили. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria арабистът и международен анализатор проф. Владимир Чуков.

„Вижда се, че всички, които искат да махнат тази теократична държава, знаят много добре какво правят. Подозирам, че има договорка с външни сили, които няма как да не са зад това, което става на терен. Когато има демонстрация в ислямска държава, в която на преден план са жените, винаги има сценарий и предварителна стратегия“, смята той.

Международният анализатор посочи, че за иранския режим става въпрос за „размирици“, докато демонстрантите го наричат революция. Той отбеляза, че събитията, които продължават вече три седмици, вече се сравняват с ислямската революция през 1979 г. „Тя продължи три месеца докато не беше свален непоклатимият режим на шаха, напомни анализаторът. – Наистина виждаме нещо безпрецедентно, всички 31 провинции са засегнати. В момента в авангарда са студентите, но участват всички прослойки на обществото, също като през 1979 г.. Тогава основния лозунг е свобода, хляб, работа, сега лозунгът е изменен на жени, свобода, достойнство. Това е т.нар. революция на хиджаба“.

Проф. Чуков съобщи, че на този етап никой не се ангажира с прогнози относно съдбата на режима в Иран – „според правителствените медии всичко вече е утихнало и е под контрол, но това не е така“. Професорът отбелязва, че на терен излизат само полицията и доброволците, които подкрепят режима, но не и самата революционна гвардия.

„Ако те искаха да го направят, щяха отдавна да са смачкали протестиращите, както през 2009 г. Сега нещата изглежда са се променили. Преди 2-3 дни имаше интересна сделка – Иран се съгласи да пусне седем американски граждани, които от години стоят в ирански затвори, каза Владимир Чуков. – В същото време Ливан и Израел се договориха за нефтените находища в оспорваните си територии, което е безпрецедентно. Ливанското правителство, което е много силно повлияно от Хизбула, направи отстъпки. В същото време Южна Корея се съгласи да размрази 7 млрд. долара замразени ирански фондове. Въпреки че иранската сделка не се получи, получи се споразумение с което квотата на Иран на световните нефтени пазари се увеличава от 400 хиляди барела дневно до 1,8 милиона барела дневно, което е над четири пъти повече.“

Как убийството на Махса Амини дестабилизира Иран? Защо многонационален Иран се смята за „лаборатория за Русия“ с неговите над 50 националности, при 126 в Русия? Приличат ли си двете страни по модела на управление? Какво ще е влиянието върху цените на петрола, ако Саудитска Арабия намали производството си? Какви действия предприема Ердоган преди изборите в Турция догодина в областта на сигурността? Сближават ли се турският президент и сирийският Башар Асад? Ще успеят ли Азербайджан и Армения да договорят мир в Женева? Какъв може да е изходът на войната в Украйна ще разберете, ако гледате целия разговор ъв видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още