IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли протестите в Иран да отключат промени в статута на жените в арабския свят?

Натрупаното през годините недоволство е отприщено

20:10 | 05.10.22 г.

Случващото се в Иран след смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини от ръцете на иранската нравствена полиция не е единичен случай. Но сега реакцията е много силна и с тази голяма публичност може да има по-голям резонанс и поривът да се промени статутът на жените в арабския свят ще даде резултат. Това каза Неда Соколовска, режисьор и основател на VOX POPULI, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Смъртта на тази жена не е началото, а по-скоро онази крайна случка, след която натрупаното през годините недоволство е отприщено и оттук нататък съм сигурна, че ще последват промени. Би трябвало. Струва ми се, че хората се включват от цял свят и целия свят реагира“, каза актрисата Мила Банчева, която също бе гост на предаването. 

Според нея глобализираният свят, в който живеем, с тези културологични, специфични за мюсюлманския свят порядки, не само не резонират със съвременността, но се оказва, че вече нарушават човешки права. „Това е сблъсък между културите и културологична война и единственият верен изход е този, който хората пожелаят. И в този смисъл няма така лесно да премине отзвукът от тази новина. Докато нещо не се промени, това няма да спре", посочи Банчева.

„Не мисля, че ние реално можем да си представим мащабите и ситуацията в която живеят жените в Иран. Още повече, че това е страна, в която жените са имали преди свободата и са живели в други времена преди религиозните промени. Нямаме представа какво се случва там и каква смелост се изисква от жените там, за да се изправят срещу това подтисничество“, каза Мила Банчева. 

Европейският парламент обсъжда протестите за правата на жените, обхванали цял Иран, след смъртта на 22-годишната Махса Амини, обвинена, че неправилно е носила хиджаба си. Канада вече въведе нови санкции срещу Иран за предполагаемо нарушаване на човешките права. В същото време Германия, Франция, Дания, Исландия, Италия и Чехия са представили 16 предложения за нови санкции на ЕС срещу Иран. 

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още