IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Германия искат парламентът да одобри аванс за ПВО система от Израел

Ако сделката се осъществи по план, Берлин очаква системата Arrow 3 да бъде доставена през последното тримесечие на 2025 г.

20:02 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство е поискало от законодателите да одобрят авансово плащане за закупуването на сложната система за противовъздушна отбрана Arrow 3 от Израел за близо 4 млд. евро, предава АФП.

Системата, предназначена за сваляне на ракети над земната атмосфера, е достатъчно мощна, за да осигури защитно прикритие на няколко държави от Европейския съюз (ЕС) в близост до Германия, съобщава БГНЕС.

Документи на министерствата на финансите и отбраната, видени от АФП, показват, че правителството е поискало от бюджетната комисия в долната камара на парламента, която ще заседава в сряда, да даде зелена светлина за авансово плащане на 560 млн. евро за системата за възпиране.

В документите се посочва, че системата се очаква да струва общо до 3,99 млрд. евро, което е с един милиард евро повече от първоначално предвиденото.

Парите ще дойдат от знаковия фонд от 100 млрд. евро, разкрит от канцлера Олаф Шолц за укрепване на отбраната на страната след нахлуването на Русия в Украйна.

Съобщението бележи голям обрат за Германия след години на недостатъчни инвестиции във въоръжените сили.

Ако сделката се осъществи по план, Берлин очаква системата Arrow 3 да бъде доставена през последното тримесечие на 2025 г.

Германското правителство оглави кампанията за укрепване на въздушната отбрана на НАТО в Европа, след като стана свидетел на безмилостните ракетни удари на Русия по Украйна, като призова съюзниците да закупят заедно системи за възпиране. Досега повече от дузина европейски държави са се присъединили към така наречената инициатива "Европейски небесен щит", за да помогнат за защитата на небето на НАТО.

Германия смята, че произведената в Израел система трябва да играе ключова роля в тези усилия.

Според вестник "Билд" съответната радарна система ще бъде инсталирана в три обекта в Германия, а данните от наблюдението им след това ще се предават на съвместна центарала, където войниците ще следят за заплахи 24 часа в денонощието.

Радарната система е толкова мощна, че може да осигури прикритие на Полша, Румъния и балтийските държави, пише изданието. 

Междувременно Ройтерс предаде, че ръководителите на водещи компании за производство на оръжия ще се срещнат с министри на отбраната от НАТО тази седмица, за да обсъдят увеличаване на производството и стандартизация на артилерийските снаряди на фона на изчерпаните запаси заради войната в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през февруари предупреди, че Киев изразходва снарядите много по-бързо, отколкото западните страни ги произвеждат. Началото на украинската контраофанзива със сигурност ще доведе до още по-бърза употреба, посочва Ройтерс, предава БТА.

Липсата на общи стандарти сред различните производители обаче затруднява доставките на боеприпаси. "Става въпрос за ускоряване на процеса на стандартизация в НАТО, за да се осигурят по-плавни доставки, които ще помогнат за предотвратяване на закъснения и недостиг в бъдеще", каза официален представител от НАТО, говорил при условие за анонимност.

Сред поканените са BAE Systems, General Dynamics, холдингът KNDS, който представлява производителя на танковете Leopard 2, френската Nexter, Lockheed, Northrop Grumman и др.

НАТО води разговори с представители от индустрията за увеличаване на производството в сферата на отбраната от миналата година, но това е първият път, когато алиансът ще проведе среща на толкова високо ниво, посочва Ройтерс. Тя ще се състои в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел в четвъртък и петък.

Официален представител от НАТО каза, че самите компании имат интерес да произвеждат снаряди, които могат да се ползват от множество страни на фона на очакванията за поръчки на стойност милиарди евро, докато войната в Украйна се проточва.

Възможно е обаче НАТО да срещне съпротива от производителите на боеприпаси, тъй като общи стандарти биха могли да доведат до засилване на конкуренцията и понижаване на цените. "Компаниите правят пари от факта, че боеприпасите не са взаимозаменяеми, че те могат да доминират в националните си пазари", посочи източник от военната промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още