IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Балтийско море се превръща в натовско езеро

Съюзниците трябва да увеличат своята военна продукция и да стегнат своите въоръжени сили, посочи капитан първи ранг Васил Данов

11:09 | 12.03.24 г. 2
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

Кремъл нищо не може да направи във военен и политически план на Швеция, а с нейното и финландското присъединяване към НАТО Балтийско море се превръща в натовско езеро. Това коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria капитан първи ранг от запаса Васил Данов, представител на Атлантически съвет за България.

Той посочи, че единствената държава, която има брегове в Балтийско море и не е член на НАТО, е Русия. „Всички останали държави са достатъчно развити, за да могат да ѝ противодействат по море, суша и въздух“, убеден е военният експерт.

Според него присъединяването на Швеция към НАТО е положителен знак. „От първоначалната агресия през 2014 г. на путинския режим срещу Украйна сред шведското общество се появиха мнения, че Швеция скоро трябва да се раздели със своя двувековен неутралитет, докато наблизо до нея има подобен агресивен режим, който постоянно ще представлява заплаха за страната, отбеляза Васил Данов. – Не виждам полезен ход на режима в Кремъл срещу Швеция, тъй като тя е достатъчно добре развита технически, индустриално и военно, за да бъде нападната от паравоенни формирoвания.“

 По думите му Швеция би трябвало да избере ясна и категорична позиция. Военният експерт напомни, че много малко са подобни държави, чийто вековен и международен неутралитет, е продукт на дългосрочно договаряне между великите сили.

„Сега когато войната чука на вратата и има въоръжени конфликти, които се разрастват, всяко общество решава само за себе си къде да се присъедини. Твърде неуютно е на т. нар. „ничия земя“ между двете воюващи армии, защото там падат много снаряди и е твърде опасно, така че Швеция направи своя разумен избор“, смята Данов.

Военният експерт е на мнение, че Европа няма накъде повече да втвърди тона си по отношение на агресията на Русия срещу Украйна. „В тази връзка призивът на френския президент Макрон е малко закъснял, но все пак навременен, защото чука на вратата на всички наши съюзници да увеличат своята военна продукция и да стегнат своите въоръжени сили. ЕС е най-големият промишлен гигант в света. Съвкупният БВП на европейските държави е по-голям от този на САЩ. Европа е един колос, който се е оставил във военно отношение да изостане твърде много от гигантите като САЩ и Китай“, предупреди Данов. И добави, че Германия е занемарила своето военно развитие и е намалила драстично своето въоръжение, сега трябва да догонва останалите съюзници, тъй като процентът, който държавата отделя за въоръжаване, е под изискуемите задължителни 2%.

Какъв да е статусът на помощта за украинската армия и включва ли тя участие на войска? Има ли ефект от думите на Тръмп за сметките в НАТО? Реалистични ла са думите на кандидат-президента, че ще реши конфликта между Русия и Украйна за 24 часа?

Повече от водещите теми през изминалата седмица гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 месец
ето сега ще видите натиск от НАТО... да бяхте мирно седели....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
evlogi
преди 1 месец
Големият стратег от Кремъл я свърши точно като кучето на нивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още