IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша ще предложи страните от НАТО да харчат по 3% от БВП за отбрана

Никой няма да посмее да нападне една силна НАТО, коментира президентът Анджей Дуда

12:20 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Полският президент Анджей Дуда ще предложи членките на НАТО да увеличат минималния дял разходи за отбрана от брутния си вътрешен продукт (БВП) до 3% по време на срещата с американския си колега Джо Байдън, съобщава Bloomberg.

Дуда и премиерът Доналд Туск ще посетят САЩ във вторник, като Варшава се опитва да получи допълнителна подкрепа за източния фланг на съюза на фона на войната в Украйна, съсед на Полша.

В изказване преди среща с правителството на Туск и партийни лидери Дуда заяви, че иска да предложи увеличаването на прага на разходите – който сега е 2% – в разговори със страните членки на НАТО, включително и генералният секретар Йенс Столтенберг, в четвъртък.

„Никой няма да посмее да нападне една силна НАТО, силни нации, които ще могат да защитават границите си“, коментира Дуда.

Предложението на полския президент бе направено, след като по-рано тази година Доналд Тръмп – бившият американски президент и фаворит за кандидат на Републиканците за Белия дом – заяви, че е казал на член на НАТО по време на мандата си, че би насърчил Русия да направи „каквото иска“ на страни от пакта, които не харчат достатъчно за отбрана.

В последната си годишна Реч за Състоянието на съюза преди президентските избори демократът Джо Байдън определи изказването на Тръмп като „възмутително, опасно и неприемливо“.

Дори и в момента при минимален праг от 2% от БВП за отбрана малко страни от НАТО го изпълняват. Това бе и една от основните критики на Тръмп по време на управлението му, тъй като се създава усещането, че по-малките членки разчитат предимно на по-големите си съюзници.

По-рано през февруари Йенс Столтенберг потвърди, че 18 държави от алианса ще вложат 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана и това е нов рекорд. 2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие, каза Столтенберг по време на пресконференция в навечерието на заседанието на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел, цитиран от БТА.

Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 млрд. долара за отбрана, добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още