IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Франция завземат световния износ на оръжия за сметка на Русия

Според последния доклад на SIPRI Франция вече държи 11% дял в световния износ на оръжия

10:33 | 12.03.24 г. 1
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Големите победители в световното оръжейно състезание са САЩ и Франция, а Русия бележи остър спад, показва последният анализ на базирания в Стокхолм Международен институт за изследване на проблемите на мира (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI) на трансферите на оръжия.

Гигантът в оръжейната индустрия – Франция, значително е увеличил дела си на износния пазар в периода 2019-2023 г. до 11% от 7,2% през предишния 5-годишен период (2014-2018 г.) благодарение на усилията да се наложи в региони, обикновено доминирани от Русия – например Индия.

В същото време делът на Москва в глобалния износ на оръжия е спаднал от 21% до около 11%, нареждайки се до Франция, пише Politico.

„Спадът в износа на руски оръжия започна преди пълномащабната инвазия на Украйна през 2022 г.“, казва Пиетер Веземан, старши изследовател в SIPRI, посочвайки, че спадът стартира още през 2019 г. Той добавя, че санкциите, свързани с войната на Москва срещу Украйна явно „допълнително допринасят за увеличението на френския износ на оръжия“.

Според изследването световният обем на международни трансфери на оръжия е спаднал с 3,3%, макар че продажбите са скочили рязко в Европа.

 

Франция сега се нарежда на второ място след САЩ, чийто дял в глобалния износ на оръжия е нараснал за периода от 34% до 42%.

Издигането на Франция в класацията се дължи на големи сделки за изтребителя Rafale на Dassault Aviation със страни като Катар, Египет и Индия.

„През последните няколко години Индия, Египет и Индонезия избраха френския изтребител в конкуренция, която включваше руски алтернативи“, казва Веземан, добавяйки, че износът на страната е „технически привлекателен“, а в същото време „доставките често са бързи“.

Индия е най-големият вносител на оръжия в света. 33 на сто от вноса идва от Франция, а 36% - от Русия. Това е първият петгодишен период от 60-те години насам, в който Русия или Съветският съюз не формират над половината от покупките на страната.

Индийският премиер Нарендра Моди бе почетен гост по повод честването на Деня на Бастилията във Франция миналата година. Двете страни се ангажираха през януари да изградят отношения в отбранителната индустрия, след като Франция продаде 26 изтребителя Rafale Marine и 3 военни подводници от клас Scorpène на Ню Делхи миналото лято.

Русия все още е основният доставчик на Индия с 36% дял от вноса за периода 2019-23 г. Освен значителен спад в доминиращата позиция на Русия в Индия обаче, броят на страните, към които Москва изнася оръжия, също е спаднал сериозно през последните пет години.

Повечето европейски държави засилват разходите си за отбрана. Вносът на оръжия е нараснал с 94% през периода 2019-2023 г. спрямо предишния петгодишен период. Украйна е най-големият вносител на оръжия на Стария континент.

Данните на SIPRI подчертават още нарастващата зависимост на Европа от САЩ. 55% от вноса на оръжия е дошъл отвъд Атлантика през последните пет години спрямо 35% пред предходния период.

Тъй като все повече страни от НАТО изпълняват ангажимента на алианса за минимум 2% от БВП, заделен за отбрана, има и повече пари за оръжия, но Франция не е добре позиционирана да се възползва от това.

Макар че се справя много добре на неевропейските пазари, по-малко от една десета от износа ѝ отива за купувачи в Европа, а над половината от това се дължи на продажбата на 17 изтребителя Rafale на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
pinoccio
преди 1 месец
Ами ще се произвежда предимно оръжие, пенсиониране на 78 години, протеини от дървеници и подслаждане на кафето с медени гилзи. Такъв е планът за устойчивост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още