IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаките на руска територия увеличават разходите за войната на Путин

Ударите разклащат цивилния живот, особено в Белгород, където има и сухопътни нахлувания от руски доброволчески милиции, воюващи на страната на Украйна

20:00 | 28.03.24 г.
EPA/BELGOROD REGION GOVERNOR MANDATORY CREDIT
EPA/BELGOROD REGION GOVERNOR MANDATORY CREDIT

Атаките срещу руските региони, граничещи с Украйна, все повече увеличават разходите за инвазията на президента Владимир Путин. Това още не означава обаче, че хората се обръщат срещу него заради войната, пише Bloomberg.

Региони, вкл. Белгород и Курск, са подложени на атаки с дронове и ракети през последните седмици, докато Украйна организира кампания, насочена към инфраструктура и промишлени съоръжения, включително петролни инсталации, за да се опита да подкопае военната машина на Русия.

Ударите разклащат цивилния живот, особено в Белгород, където се регистрират и сухопътни нахлувания от руски доброволчески милиции, воюващи на страната на Украйна. Областният управител Вячеслав Гладков казва пред представители на управляващата партия, че „евакуираме голям брой села“.

След като (очаквано) победи на президентските избори, проведени в периода 15-17 март, президентът на Русия Владимир Путин се изправя пред засилен натиск за подобряване на въздушната отбрана и затягане на граничната сигурност, за да защити жителите на пограничните райони. Украйна заплашва да засили кампанията си за нанасяне на щети на индустриалния капацитет на Русия и подкопаване на обществения морал, за да отслаби подкрепата за Путин и войната му.

„Животът ни се промени и се превърна в ад“, казва Михаил, жител на Белгород, който не е пожелал да каже пълното си име от съображения за сигурност. „Хората започнаха да се страхуват и да се паникьосват. Всички, които могат, започнаха да напускат“, допълва той.

Гладков наскоро нареди прехвърлянето на 9000 местни деца в други руски региони с цел по-голяма безопасност и каза на училищата в близост до границата да затворят рано за пролетната ваканция. Той също така ограничи достъпа до шест гранични села.

Въпреки сътресенията, според данните на изборната администрация Путин е спечелил 90,7% от гласовете в региона на Белгород, като избирателната активност е достигнала 87%, доста над рекордните 77,4%, отчетени на национално ниво.

Русия ежедневно атакува Украйна с ракети и дронове и проведе съгласувана кампания за изваждане от строя на енергийната инфраструктура през зимата на 2022-2023 г., за да се опита да замрази украинците в подчинение. Украинската противовъздушна отбрана имаше по-голям успех тази зима в защитата на ключова инфраструктура.

Путин обеща да защити граничните райони, когато атаките срещу Белгород станаха основна тема на разговор по време на среща в Кремъл с екипа му за предизборната кампания. „Има различни начини за това, ние ще го направим“, каза той по време на срещата.

Руската компания за бързо хранене "Вкусно и точка", която пое веригата McDonald's Corp., след като американският гигант напусна страната, заяви, че временно е затворила всички свои ресторанти в региона от съображения за безопасност.

Severstal PJSC на милиардера Алексей Мордашов, който притежава мината за желязна руда близо до Белгород на по-малко от 100 километра от границата с Украйна, заяви, че ще предостави 310 млн. рубли (3,3 млн. долара) в подкрепа на служители, работещи „в нелеки условия“.

Производителят на стомана има програма за преместване на семейства в други региони, докато ситуацията в Белгород се стабилизира, казват от компанията. Дружеството предлага и безплатен достъп до онлайн училището Foxford, което е част от групата на Мордашов, за деца, които не могат да посещават училище заради атаките.

Три бунтовнически руски групировки - Руският доброволчески корпус, Сибирският батальон и Легионът на свободата - поеха отговорност за трансграничните атаки в Белгород. Те предупредиха в изявление в социалните медии, че атаките се засилват и призоваха губернатора да нареди пълна евакуация на цивилното население в региона.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза пред високопоставени служители на армията в Москва, че хиляди от, както той ги нарече, украински войници са били убити или ранени при опити за превземане на гранични селища в Белгородска и Курска области по време на осемдневни боеве. При сблъсъците са унищожени над 50 танка и бронирани машини, както и един хеликоптер, по негови думи.

Украйна твърди, че атаките в Русия се извършват от руски доброволчески батальони, които изпълняват свои собствени бойни планове независимо от правителството в Киев.

Атаките срещу Белгород принуждават Русия да отклони сили от фронтовата линия, казва човек, близък до Кремъл, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично. На руска територия се води война, казва лицето.

Въпреки атаките повечето хора в Белгород продължават да подкрепят Путин, според жителят Михаил. „Сред моите приятели отношението към войната и Путин не се е променило. Ние разбираме кой е започнал всичко и че това е отговорът“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още