IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин призова наследниците на КГБ да разбият западните санкции

Шпионите на ФСБ трябва да работят с други агенции за повишаване на сигурността на банковата и финансовата системи, заяви руският президент

19:55 | 19.03.24 г.
Снимка: GettyImages
Снимка: GettyImages

Руският президент Владимир Путин във вторник поиска от Федералната служба за сигурност (ФСБ) – основния наследник на съветското КГБ, да помогне на руските компании да разбият западните санкции и да разширят влиянието си на нови пазари по света, съобщава Ройтерс.

В опит да потопи руската икономика и да принуди Путин да обърне курса, Западът наложи тежки санкции на Русия, след като започна инвазията ѝ срещу Украйна през 2022 г.

Путин обаче казва, че руската военновременна икономика процъфтява въпреки санкциите, като производството на артилерийски снаряди далеч надхвърля това на Запада, а руската икономика е нараснала с 3,6% миналата година.

В реч на годишната среща на ФСБ в Лубянка в центъра на Москва след убедителната си победа на изборите в неделя Путин каза, че шпионите на службата трябва да работят с други агенции за повишаване на сигурността на банковата и финансовата системи.

Той поръча на ФСБ „да предостави подкрепа на нашите компании, които се развиват активно въпреки създадените за тях пречки и които изследват нови пазари, но са изправени пред открито враждебни действия“ от Запада.

„Да, създават ни временни проблеми“, каза Путин и добави, че е говорил с правителството за това как санкциите са се отразили на някои големи проекти. „Но всичко, разбира се, ще бъде осъществено така или иначе“.

КГБ, една от най-мощните институции на бившия Съветски съюз с влияние, простиращо се далеч отвъд границите на СССР и далеч отвъд простото шпиониране и сигурност, загуби голяма част от властта и влиянието си, когато Съюзът се разпадна през 1991 г.

Само осем години по-късно обаче КГБ, по това време вече ФСБ, имаше свой собствен господар на Кремъл, а именно Путин.

Предатели

Путин каза пред офицери от ФСБ, че Западът е опасен враг, който използва набор от оръжия, за да посее раздор в Русия, като те включват пропаганда, технологии и финанси.

Той заяви, че Западът се опитва да подклажда „смут“ в Русия. Затова и ФСБ трябва да използва руските постижения в квантовите технологии и изкуствения интелект, за да се противопостави на Запада, "сериозно" да засили своите антитерористични дейности, а контраразузнаването да бъде по-бдително.

„Предизвикателствата, пред които сме изправени, и опитите за подкопаване на нашето развитие изискват да работим системно и последователно във всички области. В икономиката, технологиите, културата, в социалната сфера, в укрепването на нашите държавни и обществени институции“, каза Путин.

След като Украйна се опита да използва руски подставени лица, за да пробие руските граници, Путин заяви, че такива предатели трябва да бъдат преследвани.

„Ние ще ги накажем без значение на границите, където и да са“, заяви руският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още