IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Камерън: Израел очевидно планира да отмъсти на Иран за атаката

Британският външен министър е на посещение в Израел

21:50 | 17.04.24 г.
Снимка: Amir Levy/Getty Images
Снимка: Amir Levy/Getty Images

Израел очевидно е решил да отмъсти на Иран за атаките с дронове и ракети, заяви британският външен министър Дейвид Камерън по време на посещение в Израел в сряда. Това е най-яркото предупреждение за момента за нов изстрел в ескалацията на напрежението в региона, съобщава Ройтерс.

Световните сили се опитват да предотвратят по-широко избухване на конфликт в Близкия изток след атаката на Иран в събота вече, която включваше стотици ракети и дронове – първият път, в който Иран директно напада Израел след десетилетия конфронтация чрез подставени организации и лица.

Иран нанесе атаката в отговор на предполагаемо въздушно нападение на Израел срещу иранското консулство в Дамаск на 1 април, при което бяха убити двама генерали и няколко други ирански офицери.

Повечето ирански ракети и дронове в събота бяха свалени от Израел и съюзниците му и не причиниха смъртни случаи, а само минимални щети. Израел обаче казва, че трябва да си отмъсти, за да запази доверието в своите възпиращи средства. Иран казва, че счита въпроса за приключен засега, но ще отвърне отново, ако Израел го направи.

„Очевидно е, че израелците взимат решение да действат“, каза Камерън пред репортери в началото на посещението си в Йерусалим. „Надяваме се да го направят по начин, който ще ескалира възможно най-малко това“.

Вашингтон и други западни правителства се надяват, че новите икономически санкции срещу Иран ще помогнат Израел да бъде убеден да ограничи обхвата на своето отмъщение. Камерън каза, че Великобритания иска да види координирани санкции срещу Иран от страните в Г-7, чиито лидери се събират тази седмица в Италия.

„Трябва да им бъде дадено ясно и недвусмислено послание от Г-7“, каза той.

Очаква се Израел да обсъди отговора си срещу Иран на среща на военния кабинет на премиера Бенямин Нетаняху, в който има и центристки съперници, включени в правителството като жест на единство, след като „Хамас“ нападна Израел на 7 октомври.

Вашингтон планира да наложи нови санкции, насочени към програмата за ракети и безпилотни самолети на Иран през следващите дни и очаква съюзниците му да последват примера, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в изявление във вторник.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, говорейки в Брюксел след извънредна видеоконференция на външните министри на ЕС, каза, че някои държави членки са поискали разширяване на санкциите срещу Иран.

Борел заяви, че предложението ще разшири режима на санкции, който се стреми да ограничи доставките на ирански безпилотни самолети за Русия, така че да включва също предоставянето на ракети и може да обхване и доставките до иранските посредници в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още