IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Конгреса ще обсъдят доставка на ATACMS за Киев, Русия е под масиран обстрел с дронове

Руснаците опитват да пробият с малки тактически групи по фронтовата линия

07:47 | 18.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

61 млрд. долара помощ, от които 23 млрд. долара за попълване на запасите на Пентагона, предвижда предложението на председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън за Украйна. Военната помощ е в размер на общо 48 млрд. долара, като освен разходите за доставки, които ще бъдат направени директно от запасите на американската армия, са предвидени покупки в обем na 13,8 млрд. долара от американски военни производители и 11,3 млрд. долара за подкрепа на американски операции в региона.

В пакета влиза и задължението президентът на САЩ да предаде далекобойни ракети ATACMS на Киев. Ако прецени, че с този ход ще застраши националната сигурност, той ще може да забави доставката, уведомявайки Конгреса.

Президентът трябва да договори и възстановяването на икономическата помощ, която САЩ отпуска на Украйна, като за гаранция ще бъдат задържани руските активи в страната. Президентът ще може да опрости и до 50% от задълженията на Киев по всяко време след 15 ноември 2024 година.

Джонсън предлага още и подкрепа за Израел в размер на 26 млрд. долара, като двата пакета ще бъдат гласувани отделно.

От Белия дом съобщиха, че президентът Джо Байдън ще подпише законопроектите за военна помощ за Украйна и Израел, когато бъдат одобрени от Конгреса. "Ще подпиша незабавно, за да гарантираме, че изпращаме послание към света: ние сме с нашите приятели и няма да позволим на Иран или Русия да успеят", коментира американският президент в изявление.

Очакванията са предложенията на Джонсън да бъдат разгледани в събота (20 април).

Байдън внесе за одобрение в Конгреса предложение за помощ за Украйна в началото на октомври 2023 година. Пакетът беше преработен и одобрен от Сената (горната камара на Конгреса), но председателят на Камарата на представителите така и не внасяше идеята за обсъждане. В резултат na забавянето САЩ спря военната си помощ за Киев от началото на годината.

Стратегически обекти в Русия са под масиран обстрел

Стратегически обекти в Русия са под масиран обстрел с дронове през последните часове и има попадения въпреки заявките, че повече от 50 системи "Панцир" ги охраняват. В своето вечерно обръщение за 784-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски призна причасността на Украйна за един от ударите - по военното летище в Джанкой, в окупирания Крим.

"Благодаря на главнокомандващия (ген. Олександър ) Сирский за организацията на тази операция", коментира украинският президент.

По непотвърдена информация основната цел на атаката са системите за противовъздушна отбрана на летището и има унищожени три пускови устройства на С-400, две на С-300 и една система С-400. Множеството взривове, които се чуваха след ударите подсказват и за взривен склад с боеприпаси, коментират още анализтори. Според руски военни кореспонденти ударът е бил извършен с американските далекобойни ракети ATACMS. Тази информация се потвърждава от сводката на руското Министерство на отбраната, според която през изминалато денонощие са унищожени 6 ракети ATACMS.

Под обстрел са и други стратегически обекти в Русия, за които се коментираше, че се пазят от поне 50 системи "Панцир". Министерството на отбраната съобщава за унищожен дрон от самолетен тип над Татарстан. Според публикации в социалните мрежи има попадения на територията на авиационния завод "С.П. Горбунов", в който се произвеждат и ремонтират стратегическите бомбардировачи Ту-22 и Ту-160. Преди взривовете е имало евакуация на работещите в завода.

Публикации в украински медии съобщават и за унищожен задхоризонтен радар "Контейнер", разположен в Мордовия. Периметърът на действие на радара е 3000 км, а разстоянието до Украйна - 680 км, уточнява "Украинская правда". Руското Министерство на отбраната съобщи за унищожен дрон в региона.

Губернаторът на Воронежка област Александър Гусев съобщи в Telegram за паднали отломки от унищожен дрон на територията на промишлено предприятие, но без да уточни кое и какви щети са причинени. Според публикации в опозиционни медии попадението е в склад за дървени материали, а вероятната цел е била петролна база, която се намира в близост.

Шарл Мишел: Стига толкова думи, Украйна се нуждае от оръжие

Няма нужда от повече думи, Украйна се нуждае от повече оръжие, коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред журналисти в Брюксел, където се провежда срещата на европейските лидери. Мишел отбеляза единната позиция на общността по темата Украйна и допълни, че е имало плодотворна дискусия със страните, които могат да предоставят допълнителни системи за защита на Киев. "Въпрос на дни и седмици, не на месеци", допълни той по отношение на очакваните доставки.

В заключенията след първия ден от срещата на европейските лидери е отбелязана спешната нужда на Украйна от ПВО и призив за ускоряване на военната помощ, включително за доставки на снаряди и ракети.

В обръщение пред Съвета украинският президент Володимир Зеленски поиска подкрепа за защита на обекти от критичната инфраструктура и украинските градове - конкретно системи Patriot, IRIS-T, SAMP/T, NASAMS. "Това са системи, с които вие разполагате и те могат да спрат желанието на Владимир Путин да използва терористични методи, което също отговаря на вашата нужда от сигурност", каза той.

Украйна се нуждае още и от снаряди, техника и дронове, за да удържи фронта, допълни Зеленски и уточни, че Киев работи много активно и за да получи подкрепата на САЩ и помоли за съдействие от европейските си съюзници в тази насока.

Зеленски призова за изпълнението на обещанията на ЕС и ускоряване на усилията за съвместно производство на военна техника, както и за подкрепа за енергийния сектор на Украйна, разрушен от последните удари на Русия.

Преди срещата много европейски лидери подкрепиха исканията на Украйна. Премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте коментира, че ЕС може да купи и предостави на Киев Patriot от държави, които имат тези системи, но не желаят да ги предадат на Украйна. След заседанието в първия ден от срещата Рюте каза още, че от средата на март в ЕС има пълно съгласие, че общността трябва да увеличи подкрепата си за Киев. Той уточни, че се водят разговори на различни нива и не само за доставката на Patriot, но и на алтернативи.

"Системите Patriot са като "Ролс-Ройс", но има алтернативи, които може и да не са толкова добри, но са ефективни", заяви той пред журналисти.

Германският канцлер Олаф Шолц също призова за още помощ за Украйна, след като Берлин съобщи преди дни, че ще предаде незабавно още една система Patriot на Украйна. Така Киев вече има има общо три системи, предоставени от Германия. Премиерът на Белгия, която е ротационен председател на съвета, Александър де Кро заяви, че има сериозни доказателства, че Русия играе сериозна роля в опити за разрушаване на демокрацията в Европа.

В първия ден от срещата си европейските лидери са дискутирали и възможни санкции срещу Иран, коментира още Шарл Мишел. Става въпрос основно за компании, които произвеждат дронове и ракети. "Очевидно е, че Иран е заплаха за сигурността не само на Израел, но и за целия регион", заяви още той.

Русия променя тактиката на фронтовата линия

Русия променя тактиката си на фронтовата линия - вече не разчита на големи части за атака, а на малки тактически групи, сочат анализи на украинския Център за тактическа отбрана. В направлението Бахмут атаките се извършват с военни формирования, които са не по-големи от батальон.

Геолокализирани данни показват позиционни битки в това направление в последното денонощие. Руски военни кореспонденти съобщават, че украинците минират покрайнините на Часов Яр - основната цел на руснаците в последните седмици. Според руски наблюдатели населеното място Билохоривка е превзето, но няма потвърждение за успеха. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за отбити 24 атаки край Билохоривка, Раздоливка, Часов Яр, Новий и Клищиевка. Руснаците опитват да напреднат с подкрепата на бойна авиация.

Другата гореща точка на фронтовата линия е Новопавливка, където има отблъснати 23 атаки край Водяне, Побйеда и Нивомихайловка. В направлението Авдиевка боевете се водят в околностите на Семенивка, Новобахмутика, Очеретине, Новокалинове (в близост до магистрала Т0511) и Первомайске. ВСУ съобщава за отразени 19 атаки, в които руснаците са били подкрепени от бойна авиация.

Руснаците съобщават, че се укрепват на позиции около Роботине в Запоржка област, а след няколко неуспешни контраатаки украинците се оттеглили на север от населеното място.

Геолокализирани данни показват укрепване на украинците на левия бряг на р. Днепър - около населеното място Кринки.

През изминалото денонощие има 87 директни бойни сблъсъка, както и 57 удара с авиационни бомби. Повече от 120 населени места са под артилерийски и минометен обстрел, посочват още от ВСУ. Военните съобщават в сводката и за ракетния удар по Чернихов, при който пострадаха повече от 60 души, а 17 са загиналите. Руски военни кореспонденти посочват, че атаката е срещу хотел в града, където са били настанени военни. Срещу населеното място обаче са изпратени още няколко ракети и има попадения по жилищни сгради, болница и учебни заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 33
zelka007
преди 1 седмица
хихи ... абсолютно безполезната "непробиваема С400" е дрънната с една бракувана ракета ATACMS дизайн и изработка от 80те години на миналият век ... смех за едни , сълзи , реффф и сополu за други ... безаналоговите безполезни страшилки на зануленият детеубиец от бункера ... счупване управлението на задхоризонтният радар е сериозно постижение , премахнали са им актив за около 3-4млрд долара ... :))) ... и са освободили от наблюдение Черно море и Средиземно море ... Ф16ките загряват вече !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още